Spitalele din Slatina și Caracal vor primi doze de anticorpi monoclonali

0
320

Ministerul Sănătății a finalizat, pe 14 octombrie, repartizarea dozelor de anticorpi monoclonali neutralizați pentru SARS-COV2 ce au fost primite din Italia. Astfel, Ministerul Sănătății a repartizat celor două unități medicale din județ care au Secții de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID, Spitalul Slatina și Spitalul Caracal, câte 20 de doze.

Managerul de la spitalul din Slatina, Angela Nicolae, a precizat că sunt foarte puține doze.

„Suntem pe lista spitalelor care vor primi, dar momentan nu știm câte vor fi exact. Și 20 de doze dacă vom primi…este foarte puțin, noi am făcut permanent solicitări, dar primim foarte puțin, insuficient”, a spus managerul interimar de la Spitalul Slatina.

Potrivit Ministerului Sănătății, repartizarea dozelor s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din fiecare localitate, dar și de numărul de pacienți internați.

„Un număr de 5.206 fiole de anticorpi monoclonali vor ajunge în 134 unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare. Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Cele 5.206 fiole au fost donate de statului italian.

Repartiția dozelor în unităților medicale, accesând link-ul: http://www.ms.ro/2021/10/14/ministerul-sanatatii-a-finalizat-repartitia-dozelor-de-anticorpi-monoclonali-neutralizanti-pentru-sars-cov-2/