Sindromul de tunel carpian sau amorțeala mâinii, o boală din ce în ce mai frecventă. Care e cauza?

0
432

Lucrezi prea mult la calculator ziua, la birou, iar seara continui să stai în fața ecranului fie cu treabă, fie doar navigând pe internet? Ei bine, este foarte posibil să faci sindromul de tunel carpian.

Tastând prea mult timp la laptop ai riscul de a te confrunta cu apariția furnicăturilor și a amorțelii la nivelul degetelor și a antebrațului. Simptomele acestea debutează cu degetul mare și primele două apoi amorțeala urcă spre antebraț.

Ce este sindromul de tunel carpian:

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii sau a canalului carpian. Medicii atenționează că afecțiunea este asociată cu mișcarea în mod continuu a mâinii, cu existența unui traumatism la nivelul canalului carpian sau cu artrita reumatoidă.

Medicii atenționează că deseori pacientul confundă sindromul de tunel carpian cu tendința, o altă problemă localizată la nivelul încheieturii mâinii. Cele două afecțiuni au simptome asemănătoare, doar că în cazul tendinitei vindecarea se produce mult mai repede și în cazul ei nu este recomandată operația.

Principalele simptome ale afecțiunii sunt: senzația de furnicături, amorțeala degetelor, durerea constantă și slăbiciunea musculară.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian:

Sindromul de tunel carpian apare atunci când tunelul se îngustează sau când ţesuturile care înconjoară tendoanele flexorilor, se umflă, punând presiune asupra nervului median. Practic poziția mâinii și a încheieturii este cauza principală. Cu toate acestea, statul la calculator nu este unica cauză a acestei afecțiuni. Practic orice meserie care presupune mișcări repetitive ale mâinii și ale încheieturii poate duce la această afecțiune. De asemenea, suferința nervului carpian poate să fie produsă de inflamația tendoanelor învecinate sau a articulației pumnului, de formațiuni diverse precum sunt lipoamele, de exemplu. Totodată, sindromul de tunel carpian este frecvent asociat altor afecțiuni precum sunt diabetul zaharat, hipotiroidismul, boala renală, poliartrita reumatoida dar și alcoolismul. Sarcina este și ea o cauză a sindromului de tunel carpian. Mai exact, modificările hormonale caracteristice perioadei de sarcină duc la inflamarea tendoanelor.

Diagnosticul este stabilit de medic în urma consultării pacientului. Testele electromiografice contribuie la stabilirea diagnosticului diferențial. Sunt teste care măsoară cât de bine funcționează nervul median.

Uneori, medicul va dori și efectuarea unei radiografii sau a unui RMN.

În ce constă tratamentul:

Deși nu este o afecțiune gravă, netratat acest sindrom se agravează în timp. Medicii spun că dacă este diagnosticat precoce și tratamentul începe devreme, afecțiunea are mari șanse să se vindece fără a fi nevoie de operație. Există mai multe proceduri de recuperare. De exemplu, pacientul va purta o orteză mai ales noaptea, va lua medicamente antiinflamatoare care vor ameliora durerea. De asemenea, fizioterapia și gimnastica medicală sunt de real ajutor. Și injecțiile cu steroizi sunt de ajutor.

Atunci când simptomele nu trec, când durerea este constantă și severă, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Sursa: doctorulzilei.ro