Ce spune Oprescu despre negocierile privind funcțiile de prefect și subprefect

0
717

PSD și PNL nu au definitiva la acest moment negocierile privind împărțirea funcțiilor de conducere din prefecturi. De exemplu, sunt discuții ca acolo unde conducerea consiliului județean aparține PSD, prefectul să fie dat tot de această formațiune politică. La fel și în cazul forurilor județene conduse de PNL, care ar urma să-și numească oameni și în fruntea prefecturii.

Invitat joi seara, 9 decembrie, la emisiunea moderată de Laura Mira de la Olttv, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că acest scenariu este avansat de organizațiile PNL din Ardeal, care doresc să controleze atât forurile județene, cât și prefecturile.

Oprescu consideră că acest lucru ar fi o nebunie, deși, dacă s-ar aplica, PSD Olt ar fi avantajat și ar trebui să pună prefectul județului, dar și cei doi subprefecți.

„Discuțiile sunt în toi, dar anumite scenarii sunt aproape de realitate, înțeleg că organizațiile PNL care controlează partidul sunt ceva mai lacome, respectiv cele din Ardela, și vor toate funcțiile, adică vor și președinte CJ, vor și prefectul și cei doi subprefecți, ceea ce mie mi se pare o nebunie. Organizațiile din Ardeal vor să ia totul acolo, iar restul organizațiilor din țară le vor lăsa în bătaia vântului, atunci PSD o să ia totul. Dar nu știu dacă este sănătos acest lucru, inclusiv pentru democrație. Nu suntem nebuni la cap! Nu mi se pare corectă o astfel de abordare, dar,  din păcate, negocierile le ducem la nivel central cu niște partide. O coaliție înseamnă un compromis, că altfel batem pasul pe loc”, a spus Oprescu.

Deși nu este de acord cu această abordare, Oprescu a declarat că există posibilitatea ca la Olt atât prefectul cât și cei doi subprefecți să fie dați tot de PSD.

 „Eu nu sunt de acord cu această abordare, dar asta nu înseamnă că nu există această posibilitate, pentru că cei din Ardeal de la PNL își doresc să ia totul acolo, iar restul să rămână. Să luăm totul în Oltenia și în restul județelor unde PSD câștigă. Nu mi se pare o abordare sănătoasă, dar nu depinde de noi. Posibilitate există și este destul de mare, pentru că lucrurile de la București cam în această direcție se îndreaptă”, a adăugat președintele PSD Olt.

Deși s-ar putea merge pe această variantă, adică un partid să ia toate cele patru funcții de conducere importante de la nivelul unui județ, adică președinte CJ, prefect și subprefecți, unele județe, printre care și Oltul, ar putea fi exceptate de la această regulă.

În prezent prefectul județului Olt este liberalul Florin Homorean, subprefect fiind Ana-Maria Ciaușu. Cealaltă funcție de subprefect a rămas vacantă după demiterea lui Fănel Bădici (USR Olt).