Se poate transmite coronavirusul prin înțepăturile țânțarilor? Medicii au aflat, pe baza unui studiu concludent

0
384

Pot transmite țânțarii noul coronavirus? Suntem în plin sezon estival, când țânțarii sunt prezenți. Trebuie să ne ferim de ei mai mult decât de obicei?

Medicii au aflat, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate (ISS) italian, în colaborare cu Institutul Zooprofilactic Experimental din Veneţia, citat de EFE.

Concluziile sunt destul de clare: Noul coronavirus nu poate fi transmis prin înţepăturile ţânţarului obişnuit şi nici ale ţânţarului tigru asiatic.

Potrivit cercetărilor științifice, SARS-CoV-2 ar fi diferit de alte virusuri care se transmit prin înţepătura de ţânţar şi care provoacă boli precum febra denga şi febra galbenă.

Vedem în lume iarăși o creștere a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Transmiterea se face la nivel comunitar și este îmbucurător că nu sunt și țânțarii un mijloc de infectare.

Studiul în cauză este realizat de o echipă de entomologi şi virusologi, care au ajuns la concluzia că după ce virusul intră în corpul unui ţânţar prin intermediul sângelui infectat, acesta “nu este capabil să se reproducă” şi nici nu poate fi inoculat unei persoane prin înţepătură, notează ISS într-un comunicat.

Deocamdată, este vorba despre o ipoteză teoretică bazată pe primele rezultate ale studiului, deşi în curând vor fi publicate date definitive şi materialele corespunzătoare pentru ca investigaţia să poată fi coroborată şi cu alte cercetări.

Sursa: doctorulzilei.ro