Olt: Cererile pentru cardurile europene de sănătate s-au înjumătățit

0
504
Din cauza pandemiei de COVID-19, tot mai puțini olteni au plecat peste hotare în prima jumătate a anului. Așa se face că numărul cardurilor europene de sănătate s-a înjumătățit comparativ cu perioada similară a anului trecut.
„În primele șase luni ale anului, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a eliberat 723 de carduri europene de sănătate, cu 750 de carduri mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în luna mai 2019 au fost eliberate 391 carduri europene de sănătate, anul acesta în luna mai au fost solicitate numai 63 de carduri. Si în luna iunie numărul solicitărilor a fost mult mai mic comparativ cu anul trecut, anul acesta s-au eliberat 154 de carduri în timp ce anul trecut au fost solicitate 462 de carduri”, au precizat reprezentanții CAS Olt.
În contextul necesității de a limita răspândirea virusului COVID-19, CAS Olt a pus la dispoziția asiguraților o adresa de e-mail unde se pot trimite cererile si actele necesare în vederea procurării cardului european. Astfel, fără să se mai deplaseze la sediul instituției, asigurații, după ce au completat cererea, pentru procurarea cardului (http://www.cnas.ro/casot/page/card-european.html), o pot trimite pe adresa olt.cardeuropean.gmail.com împreuna cu documentele necesare.
În cazul studenților sau elevilor trebuie depusă și o copie a carnetului de elev/student vizat la zi. Pentru  minori, este necesară o copie după certificatul de naștere, iar pentru celelalte categorii de asigurați documentul care atestă calitatea de asigurat, cum ar fi: adeverința de salariat sau decizie de pensionare.
Cu ajutorul cardului european de asigurat oltenii pot beneficia de asistență medicală devenită necesară, în cursul unei șederi temporare, într-un stat membru al Uniunii Europene.
Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.
Pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.