Medicii de familie olteni au primit o nou tranșă de vaccin antigripal

0
449

Medicii de familie din Olt au primit, săptămâna trecută, o nouă tranșă de vaccin antigripal.

DSP Olt a primit până acum aproximativ 33.000 de doze, prima tranșă fiind administrată cadrelor medicale, copiilor și gravidelor.

Potrivit reprezentanților DSP Olt, fiecare medic de familie din județ a primit, săptămâna trecută, între 40-70 de doze de vaccin antigripal, în funcție de solicitările fiecăruia.

„Noi am primit trei tranșe de vaccin antigripal, dar prima tranșă nu a ajuns la Medicina de Familie, ci doar în unitățile sanitare și pentru vaccinarea copiilor și gravidelor. Medicii de familie au primit două tranșe de vaccin. În cele trei tranșe am primit 33.000 de doze. Medicii de familie au primit, inițial, câte 30 de doze, cei din mediul rural, și câte 40, cei din mediul urban, iar din a doua au primit în funcție de solicitări, între 40 și 70 de doze. Ultima tranșă a fost primită săptămâna trecută. Urmează să mai primim încă patru tranșe de vaccin, repartiția Ministerului Sănătății s-a făcut pe șapte tranșe, ar urma să mai primim încă atât, să ajungem undeva pe la 70.000 de doze”, au precizat reprezentanții DSP Olt.

DSP Olt a solicitat Ministerului Sănătății 98.398 de doze.

Medicii de familie olteni spun că dozele primite sunt insuficiente, pacienții solicitând în număr mare vaccinarea antigripală.

Din păcate, oltenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei nu își pot procura dozele din farmacii. Președintele Colegiului Farmaciștilor Olt, Luiza Drăgoi, a precizat că nu are vaccin antigripal pentru adulți pe stoc, însă din când în când mai primește ser pentru imunizarea copiilor.

„Din păcate, vaccin antigripal nu avem în farmacii. Nu trebuie să ne panicăm, pentru că DSP Olt le distribuie medicilor de familie. Am înțeles că vor fi doze destul de multe. În farmacii nu se găsește, am primit doar Vaxigrip, la sfârșitul lunii septembrie, dar nu mai avem. Au fost doze foarte puține, am primit mult mai puțin decât anul trecut. Cel nazal pentru copii nu îl am pe stoc, dar am mai primit din când în când, săptămâna trecută șase-șapte doze, dar nu avem la discreție. Valabilitatea lui era doar până în decembrie și nu ne permitem să rămânem cu el”, a spus Luiza Drăgoi.