Medici din Olt, sancționați de Corpul de control al Casei de Sănătate. Vezi ce nereguli au fost descoperite

0
1856

Corpul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a sancționat mai mulți medici și furnizori de servicii medicale din județul Olt, în urma unor nereguli constatate în cadrul acțiunilor de control desfășurate în 2018. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de Corpul de control a fost de aproximativ 470 milioane ROL.

 Din cele 470 milioane ROL, peste 340 milioane ROL au fost imputate medicilor de familie și aproximativ 130 milioane ROL farmaciștilor. De asemenea, în 2018, a fost imputată suma de aproape 665 de milioane ROL unor ambulatorii de spital.

În 2018 Serviciul Control al Casei de Asigurări de Sănătate Olt a efectuat 206 acțiuni de control la furnizorii de servicii medicale. În urma verificărilor au fost constatate o serie de nereguli. „Principalele disfuncţionalităţi și iregularități identificate de echipele de control  în asistența medicală primară au fost: acordarea de servicii medicale asiguraților pe perioada când figurau internați în spital, prescrierea de medicamente compensate/gratuite asiguraților pe perioada când aceștia figurau internați în spital, neconcordanța între serviciile medicale raportate de furnizori și cele consemnate în evidențele medicale primare, nerespectarea programului de lucru și un exemplar al recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu nu era atașat la fișele individuale ale pacienților cronici.  Și la furnizorii de medicamente s-au identificat disfuncționalități precum: eliberarea de medicamente în baza unor date de identificare ce aparțin unor persoane decedate și recepționarea eronată a unor medicamente (coduri CIM). Urmare acțiunilor de control realizate, suma imputată medicilor de familie în anul 2018 a fost de 34.088,68 lei, iar suma imputată farmaciilor a fost de 12.904,11 lei. De asemenea, a fost imputată suma de 66.454,23 lei la 2 ambulatorii de spital pentru servicii medicale clinice (consultații și servicii), acordate în ambulatoriul integrat al spitalulu pentru asigurați, în aceeași zi în  care aceștia s-au internat în același spital-spitalizare continuă. În anul 2018 au fost acordate 14 sancțiuni contractuale din care pentru 12 medici au fost date avertismente scrise, iar doi medici au fost sancționați cu -10% respectiv-5%”, a  precizat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan, la solicitarea Gazeta Oltului.

Cea mai mare sumă imputată unui medic de famile din Olt, în 2018, a fost de 3.440,78 lei. Următoarele două sume (ca valoare) imputate unui medic de familie sunt de 2.392,22 lei și 1.326,81 lei.