Mai mulți medici de la Spitalul Județean Slatina refuză pensionarea

0
3278

Nu mai puțin de 19 medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina care îndeplineau condițiile de pensionare și-au prelungit contractele cu unitatea medicală. Asta în condițiile în care vârsta de pensionare a doctorilor a fost majorată la 67 de ani.

 Vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată, la începutul acestui an, de la 65 la 67 de ani, printr-o lege votată de parlament și promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost publicat în data de 3 ianuarie în Monitorul Oficial.

În anul 2019 a fost prelungită activitatea unui număr de 19 medici, iar în anul 2020 nu avem medici care să indeplinească condițiile de pensionare conform Legii nr. 359/2018”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea.

Medicii care doresc să rămână în activitate până la 67 de ani trebuie să depună o cerere la unitatea medicală cu cel puțin trei luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Noua lege oferă, de asemenea, posibilitatea medicilor de a ocupa funcții de conducere în unități sanitare publice până la vârsta de 67 de ani.

„Medicii, indiferent de sex, care împlinesc vârsta de 67 de ani după dobândirea funcției de conducere și care fac parte din comitetul director al spitalului public sau exercită funcția de șef de secție, șef de laborator ori șef de serviciu medical, vor fi pensionați conform legii. Medicii în vârstă de 67 de ani nu pot participa la concurs și nu pot fi numiți în niciuna dintre funcțiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau de șef de secție, șef de laborator ori șef de serviciu medical”, mai prevede actul normativ.