Lipsă de medicamente în farmaciile din toată țara

0
178

Pacienții care suferă de diabet și afecțiuni tirodiene sunt cei mai afectați de această lipsă de medicamente în farmaciile din toată țara. Aceste tratamente sunt de negăsit de luni întregi, iar unitățile au început să facă liste de așteptare.

Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia Cluj și președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, a susținut înr-un interviu, pentru Hot News, că românii se vor confrunta cu aceeași lipsă de medicamente în următorii ani.

„Degeaba am arătat în ultimii 5 ani că în caz de forță majoră singurul partener rămân fabricile din țară, nimeni nu a ascultat ce spuneam. Degeaba am spus că România are o rată a importurilor de medicamente de 90%, ceea ce o face captivă și șantajabilă, nimeni nu a dat importanță.

Nu a existat un interes real al autorităților de a comunica cu fabricanții de medicamente din țară, discuțiile din prezent sunt mai degrabă reactive la problemele lipsurilor de medicamente de după pandemie. Au fost câteva contacte recente la nivel de grupuri de experți, dar fără a exista o strategie serioasă îndreptată spre o politică sustenabilă, de exemplu, de a fabrica anumite medicamente în țară si de a solicita UE să le contracteze și pentru cetățenii europeni”, a susținut Dragoș Damian pentru Hotnews.

Pe lângă lipsa medicamentelor esențiale pentru diabet (Siofor, precum și alte variante similare) și afecțiuni tiroidiene (Euthyrox), Paracetamolul a fost, de asemenea, găsit în cantități restrânse în peste 20 de țări din Europa.

„Nu știu dacă se știe asta, dar cel mai mare deficit în pandemie a fost cel de Paracetamol, 20 de țări din UE au raportat într-un centralizator lipsa acestui medicament”, a dezvăluit CEO-ul Terapia Cluj.

De asemenea, în speranța de a remedia situația, Dragoș Damian a discutat cu experții din domeniu posibilitatea de a produce mai multe medicamente în România. Cu atât mai mult, în urma ședințelor, s-a evaluat exportul acestor medicamente în întreaga Uniune Europeană. Din nefericire, aceste planuri au rămas la stadiul de principiu.

Sursa: doctorulzilei.ro