Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de majoritatea bolilor stomacale

0
496

Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre cele mai frecvente infecții cronice la om și este determinată de o bacterie care este transmisă de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva sau materiile fecale.

De cele mai multe ori însă, H. pylori provoacă o inflamație cronică a stomacului, numită gastrită cronică, afecțiune ce evoluează lent și persistă toată viața dacă nu este tratată. Aceasta se poate transforma treptat, de-a lungul a mai multor ani, în ulcer sau, mai grav, în cancer.

H. pylori persistă toată viața în stomac și este responsabilă de majoritatea bolilor stomacale. Helicobacter pylori poate să se transmită, de asemenea, prin surse de apă potabilă incomplet tratate. Sunt cazuri în care, odată intrată în stomac, bacteria continuă să se răspândească pe toată durata vieții individului, uneori fără să fie observată.

Datele statistice arată ca peste jumătate din populația globului este afectată de această infecție, practic H. pylori se situează pe locul doi în clasamentul celor mai răspândite infecții bacteriene din lume, după caria dentară. Infecția este mai puțin răspândita în țările cu nivel economic ridicat.

Studiile au arătat că, la nivelul stomacului, H. pylori este responsabilă de 7 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul duodenului, de 9 cazuri din 10. Datele statistice spun ca H. pylori este prima bacterie implicată în dezvoltarea unei forme de cancer și, de aceea, din anul 1994, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasat-o drept agent cancerigen de gradul I. Cercetătorii estimează că H. pylori este responsabilă de cazurile de cancer gastric într-o proporție de 60-90%. De exemplu, în Franța, aceasta omoară an de an, un număr egal de oameni cu cel provocat de accidentele rutiere.

Principalele simptome sunt:

De regulă, la marea majoritate a oamenilor infectați cu H. pylori nu apar semne de boală. Sunt însă și cazuri în care infecția poate avea următoarele manifestări: durere sau arsură abdominală, greață, stări de vomă, balonare, scădere ponderală nejustificată.

Principalele complicații ale infecției cu H. pylori:

  • Ulcere ale stomacului și ale intestinului subțire. Infecția cu H. pylori stă la baza apariției majorității ulcerelor gastrice și duodenale.
  • Inflamația mucoasei gastrice. Infecția cu H. pylori duce la iritația mucoasei care căptușește stomacul și astfel apare gastrita.
  • Cancerul gastric. Infecția cu H. pylori este un factor de risc extrem de important în anumite cancere gastrice, incluzând adenocarcinomul și limfomul gastric.

Cum se pune diagnosticul:

Orice persoana trebuie să facă următoarele analize și investigații pentru a afla dacă are sau nu infecție cu H. pylori:

Analizele de sânge care arată unele modificări ale sângelui apărute ca urmare a infecției cu H. pylori.

Analiza materiilor fecale. Un test de laborator care urmărește detectarea antigenului H. pylori în materiile fecale și poate fi utilizat pentru a decela prezența unor proteine speciale asociate infecției cu Helicobacter pylori.

Endoscopia digestivă superioară – cea mai bună metodă pentru diagnosticare.

În ce constă tratamentul:

Medicul specialist gastroenterolog va prescrie tratamentul adecvat care constă în administrarea unei combinații de antibiotice care să distrugă bacteria. Foarte importantă este testarea după administrarea tratamentului.

Sursa: doctorulzilei.ro