Eforturi la Spitalul Slatina pentru ca pacienții non-COVID să beneficieze de servicii medicale și în acest val pandemic

0
242

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina încearcă să mențină deschise fluxurile destinate pacienților non-COVID și în acest val pandemic, iar oltenii diagnosticați cu boli sau cu traumatisme să primească tratament de specialitate la timp. Mai mult de atât, reprezentanții unității medicale din Slatina speră ca noul Centrul de Evaluare și Tratament COVID, ce funcționează la etajul I din Blocul Medicală, să reducă presiunea pe unitatea sanitară. 

„Încercăm și sperăm ca prin activarea acestui centru (n. red. – Centru de Evaluare și Tratament COVID), durata de așteptare și aglomerația la nivelul zonei de triaj non-COVID din serviciul UPU să scadă”, a spus epidemiologul Spitalului Slatina, medicul Cătălin Pătru.

Directorul medical al celui mai mare spital din județ, chirurgul Radu Ene, a precizat că, în cei doi ani de la izbucnirea pandemiei, patologia non-COVID a fost acoperită destul de bine la Spitalul Slatina, iar intervențiile din sfera oncologică sau urgențele nu au fost amânate.

„De doi ani ne luptăm cu această patologie COVID, dar vreau să vă spun că Spitalul Județean de Urgență Slatina a reușit în această perioadă să rezolve și majoritatea urgențelor din județ. Nu vă ascund faptul că am transferat și pacienți din alte spitale ale județului, unde nu se putea face față cu diagnosticul, iar acest lucru este foarte important, am reușit, în această perioadă, să acoperim și patologia non-COVID foarte bine. Eu nu știu să fi fost amânate intervenții pentru patologia neoplazică sau urgențele absolute. Au fost amânate intervențiile programate sau programabile care nu au avut niciun fel de repercusiuni asupra stării de sănătate a pacienților. Să sperăm că și în acest val vom reuși acest lucru”, a spus directorul medical al unității medicale.

Cu toate acestea, medicul de la Spitalul Slatina a spus că intervențiile chirurgicale au scăzut cu 10 procente față de 2018, epidemia izbucnind la finalul anului 2019.

Strict raportat la Secția de Chirurgie de la nivelul Spitalului Slatina, pot spune că a fost o reducere de 10 la sută, maximum, a activității operatorii față de anul 2018, când a fost ultimul an așa zis normal”, a adăugat medicul Radu Ene, chirurg la Spitalul Slatina.

foto: Chirurgul Radu Ene, managerul Angela Nicolae și medicul Cătălin Pătru, la conferința de presă din cadrul Spitalului Slatina, din 19 ianuarie, când a fost anunțată deschiderea Centrului de Evaluare COVID