Reprezentanții DSVSA Olt au transmis vineri, 26 noiembrie, că examenul trichineloscopic costă, în acest an, cel puțin 25 de lei. Oltenii pot face astfel de testări pentru a vedea dacă porcul sacrificat în gospodărie este infectat cu parazitul Trichinella Spiralis în mai multe puncte din municipiile Slatina și Caracal, orașele Balș, Corabia și Drăgănești-Olt, dar și direct la medicii veterinari de liberă practică din comunele județului.
Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.
„Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 25 de lei (trichineloscopie directă) și 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci”, transmite Direcția Sanitară Veterinară Olt.
Acest examen se poate efectua atât în cursul săptămânii (între orele 08:00 – 18:00), cât și în zilele de sâmbătă (între orele 08:00 – 16:00) și duminică (între orele 08:00 – 14:00), în perioada 29 noiembrie – 30 decembrie, în următoarele locaţii: CSVSAO Slatina – în incinta pieţelor agroalimentare Zahana şi Frații Buzești; CSVSAO Balș – în incinta Pieţei Agroalimentare, CSVSAO Caracal – vizavi de Piaţa Agroalimentară, CSVSAO Corabia și CSVSAO Drăgănești Olt. Cetăţenii se mai pot adresa pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul circumscripţiilor de asistenţă sanitară veterinară.
Reprezentanții DSVSA Olt spun că oltenii riscă să se îmbolnăvească, dacă vor consuma carne de porc a cărei proveniență nu este cunoscută.
„Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că la examenul pentru Trichinella Spiralis rezultatul este negativ. Efectuarea trichineloscopic se poate solicita la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) aflate în incinta piețelor agroalimentare autorizate la nivelul județului Olt. Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella Spiralis)”, se mai arată în comunicatul remis de DSVSA Olt.
Pentru a sesiza nereguli, oltenii au la dispoziție numerele de telefon: 0372.735.838, fax 0249.416.726, disponibile în cadrul DSVSA Olt.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, mai arată DSV Olt.