Dieta extrem de importantă în cancerul colorectal

0
265

Cancerul intestinului gros sau cancerul colorectal este un diagnostic îngrozitor, o boală devastatoare. Vestea bună este însă aceea că acest tip de cancer poate fi prevenit.

În țara noastră, conform datelor, acest tip de cancer ocupă locul al doilea ca frecvență. Medicii susțin că prevenția este cheia. Colonoscopia fiind practic analiza care poate salva vieți. Importantă este și dieta.

Iată ce semne are această boală:

  • Prezența sângelui în scaun,
  • Modificarea tranzitului intestinal – alternarea diareei/constipație,
  • Senzația de balonare,
  • Scăderea inexplicabilă în greutate,
  • Starea de oboseală persistentă și somnolență,
  • Durerea la nivelul rectului,
  • Crampe puternice

Medicii oncologi spun că acest tip de cancer este curabil dacă este diagnosticat în stadii incipiente. Intervenţia chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcţie de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Dieta esențială în ameliorarea bolii

În cazul unui cancer de colon dieta este esențială. Explicația constă în faptul că acest tip de cancer se dezvoltă de la o creștere anormală a celulelor în mucoasa intestinului gros – colon – sau în rect, iar dieta controlează ce produse vor trece prin acesta.

Iată ce alimente pot preveni boala:

Avocado. Acesta conţine fibre, care sunt foarte importante, deoarece duce la favorizarea tranzitului, în felul acesta fiind diminuat riscul dezvoltării de polipi canceroşi. Alte alimentele bogate în fibre sunt: cerealele integrale, orezul brun, ovăzul, fasolea neagră.

Alimentele bogate în antioxidanţi sunt o alegere bună pentru a îndepărta orice tip de celule canceroase, deoarece acestea împiedică deteriorarea oxidativă care creşte riscul îmbolnăvirii cu cancer. De asemenea, și spanacul, broccoli, morcovii sunt sursele ideale de antioxidanţi, alături de cartofii dulci, însă acestea nu sunt singurele alimente ce pot furniza o cantitate mare de antioxidanți.

Condimentele acționează ca antiinflamatoare care lucrează pentru a distruge celulele cancerului de colon. Așa că este bine să utilizezi condimente cât mai multe în mâncarea pe care o gătești acasă. Poți utiliza condimente precum: usturoi, curcumă, oregano, piper, ardei iute, pătrunjel, mărar, ceapă.

De asemenea, este foarte important, spun medicii, să mănânci cât mai puțină carne roșie de vită, porc, miel. Mai mult, specialiștii spun că, grăsimile dietetice din carnea roșie și prelucrată pot contribui la procesul cancerului colorectal.

Sursa: doctorulzilei.ro