De 4 luni, medicii din centrele de permanenţă nu primesc banii pentru gărzi

0
224

În ultimele patru luni, medicii din centrele de permanenţă nu au primit banii de la Casele Judeţene de Asigurări în Sănătate pentru gărzile făcute, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familie (SNFM), precizând că nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor, scrie Mediafax.

“Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanență nu au primit de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case județene de sănătate dar explicația este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor”, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNFM).

Nivelul de nemulţumire al medicilor este în creştere. “Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare. (…) În întreaga țară sunt acum 352 centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate”, se mai arată în comunicat.

Centrele de Permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare, fiind serviciu medical de urgență pentru pacienții din mediul rural.

“În aceste centre se salvează vieți care altfel s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate. Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante”, se mai arată în comunicat.

Sursa : stiripesurse.ro