CRIZĂ de sânge la spitalul din Slatina

0
347

Este criză de sânge și la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Pentru că stocurile aproape s-au epuizat, în acest moment unităţile medicale asigură doar urgenţele.

Este criză de sânge în mai multe spitale din țară! La spitalul din Slatina operaţiile au fost amânate şi se fac doar intervenţii chirurgicale de urgenţă, din cauza lipsei de sânge. Din cauza caniculei, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar medicii au declanşat un cod de urgență.  „ Temperaturile caniculare din ultimele zile au lasat centrele de trasfuzii fără sânge. Am fost informați  cu privire la scăderea numărului de donatori în această perioadă. Cererea spitalelelor este însă la fel de mare, ne străduim să asigurăm, în primul rând, necesarul pentru situațiile de urgență, pentru că sunt cele mai importante, iar operațiile programate mai așteaptă. Din păcate, suntem puși în situația să amânăm intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, medicii fiind constrânși să le amâne. Singura șansă  ca aceste persoane să fie operate este ca rudele acestora să doneze sânge”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Pătru.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Slatina spun că această situaţie este cauzată de perioadele caniculare, când numărul donatorilor este unul mult mai mic, dar și de perioada concediilor.

Directorul Institutului Național de Hematologie a făcut un apel disperat: îi roagă pe români să doneze sânge, chiar dacă poate sunt în vacanță sau se feresc să iasă afară din cauza caniculei. Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.