Cetățenii din Dobrosloveni se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei B și C

0
104

Veste bună pentru cetățenii comunei Dobrosloveni. În zilele de 16 și 18 februarie, cu începere de la ora 13:00 se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei B și C. Pentru a beneficia de această analiză, cetățenii trebuie să se prezinte cu actul de identitate la cabinetul asistentului medical comunitar din localitate.

Virusul hepatitic B (VHB) se transmite ușor prin contactul cu sângele: transfuzii,
ace contaminate, instrumente medicale nesterilizate corespunzător, etc; se transmite și perinatal (de la mamă la făt) sau prin contact sexual. VHB este de 50-100 de ori mai contagios decât HIV în caz de ințepătura accidentala cu ac contaminat. Hepatita cronica VHB, ca și hepatita cronicaVHC, poate determina o evoluție spre ciroza hepatica și carciom hepatocelular, reprezentând o problemă importantă de sănătate publica.

Virusul hepatitic C (VHC) se transmite parenteral – transfuzii de sânge sau de produse din sânge, prin consum de droguri injectabile, și mai rar, prin contact sexual sau de la mamă la făt. VHC poate supraviețui pe diverse suprafețe din mediul înconjurător, la temperatura camerei, în jur de 16 ore. Este de 10 ori mai contagios decât HIV. Cronicizarea hepatitei C se face la 85% dintre pacienții care contactează virusul. Dintre aceștia, 20-25% vor progresa spre ciroză.