Potrivit reprezentanților DSP Olt, în județul nostru au sosit primele doze de vaccin ROR. La vaccinarea cu acest produs biologic sunt la nivelul județului 1.885 de restanțieri, însă reprezentanții instituției speră că totul va intra într-o normalitate. „Am primit aproximativ 1.500 de doze. Nu sunt suficiente, însă o mare parte din restanțieri va fi acoperită. Am înțeles că cel puțin până la sfârșitul anului nu vor mai fi probleme în ceea ce privește furnizarea acestui vaccin” a declarat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt.
Potrivit Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, țara noastră are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârşitul lui 2017, recent fiind găsit un stoc de 300.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, iar în perioada următoare vor ajunge în ţară alte 110.000 de doze de vaccin. Acesta a declarat că s-a ajuns în această situaţie pentru că în anii trecuţi nu s-au făcut contracte pe termen lung. Potrivit acestuia, noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum şase luni.
În județul nostru, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 64 de cazuri de rujeolă, toate fiind cazuri sporadice, iar evoluția stării de sănătate a pacienților a fost una bună. În ultimele luni, la nivel național 25 de persoane au murit din cauza rujeolei, cele mai multe fiind copii nevaccinaţi, opt în Timiş, cinci decese în Arad şi Dolj, trei în Caraş-Severin. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, sunt confirmate peste 5.700 de cazuri de rujeolă în 39 de judeţe.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.