Ambulanța Olt recoltează probe COVID, la domiciliu

0
705

70 la sută din activitatea Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Olt, din această perioadă, este cea legată de cazurile COVID. Pe lângă transferurile efectuate între spitale, echipajele SJA Olt prelevează probe RT-PCR la domiciliu.

Pacientul care prezintă simptome specifice sună la 112 și solicită testarea pentru determinarea virusului SARS-COV2, un echipaj urmând să se deplaseze la adresa acestuia pentru a recolta proba.

Managerul SJA Olt, Marinela Prina, a precizat că solicitările pentru teste au crescut foarte mult în ultima perioadă. Așa s-a ajuns ca miercuri, 11 noiembrie, să fie recoltate 70 de probe. Acestea ajung în Laboratorul DSP Olt, cel din cadrul Direcție Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, unde sunt lucrate.

„Sunt multe solicitări pe recoltări, pentru că facem recoltări la domiciliu. Sunt mulți care sună la 112 și spun că au simptome și vor să fie testați. Și atunci ambulanța merge la pacient, îl evaluează și îi recoltează o probă. Probele sunt depuse la DSP Olt, unde sunt lucrate în laborator. De exemplu, miercuri (n.red. – 11 noiembrie), am făcut 70 de recoltări, teste pentru determinarea virusului SARS-COV2”, a spus Marinela Prina.

Reprezentantul SAJ Olt a precizat că personalul este suprasolicitat.

„Activitatea COVID înseamnă transferul pacienților între spitale, înseamnă pacienții care au și COVID și comorbidități, dar și recoltarea de probe. Personalul Ambulanței este suprasolicitat. 70 la sută din activitatea Ambulanței este acum pe cazurile COVID, iar urgențele medicale reprezintă 30 la sută. Oamenii s-au speriat, nu mai cheamă ambulanța de frica COVID, pentru că numeric solicitările au scăzut, dar au crescut cele pentru infecția cu virusul SARS-COV2”, a adăugat Prina.

Pot fi testate la domiciliu persoanele simptomatice identificate de personalul medical de la Serviciul Județean de Ambulanță, cei cu simptome aflați în izolare la domiciliu, gravidele simptomatice, dar și persoanele incluse în recomandările de prioritizare a testării pentru Covid-19 (dializați, pacienți oncologici, persoane care urmează să efectueze transplant de organe), care nu se pot deplasa la centrele de recoltare.