Alimentul verii cu beneficii nebănuite! Scade riscul de accident vascular cerebral, cum este posibil?

0
375

Alimentul verii care este plin de beneficii. Este o sursă bogată de antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru organism.

Ce trebuie să știm despre uimitoarele vinete? Sunt atât de iubite vara, nici nu te-ai fi gândit că și atât de sănătoase.

Foarte important este modul în care sunt consumate. Toate aceste beneficii sunt obținute dacă vinetele sunt coapte și amestecate doar cu puțin ulei de măsline sau pastă de susan. Vinetele cu maioneză nu intră în această ecuație. Și la fel, mâncarea tip ghiveci de legume, în care vinetele sunt tăiate bucățele este și ea o alegere recomandată. Nu consumați alimentul prăjit, dacă vreți să beneficiați de proprietățile benefice.

Românii le consumă regulat și iată de ce este acesta un lucru excelent.

Livia Nena, biolog–nutriționist: Vinetele au un beneficiu pricicipal şi acela că oferă o serie de fitonutrienţi cu proprietăţi antioxidante şi antitumorale, iar în ceea ce priveşte aceşti nutrienţi specificăm: compuşi fenolici şi antocianine. De asemenea, vinetele conţin fibre insolubile şi sunt o sursă excelentă de mangan şi molibden. O altă calitate a lor este faptul că sunt extrem de slab calorice. Pentru cei care doresc să ţină cure de slăbire pot să introducă în dietă vinetele.

În ceea ce priveşte valoarea lor nutritivă, menţionez că într-o porţie de vinete crude (80 gr) putem găsi următoarele:

Fibre– 11%;

Mangan – 10%;

Molibden– 5,5%;

Potasiu – 5,4;

Acid folic – 4,5%;

Vitamina K – 3,6%

Cupru– 3,5%

Vitamina B6 – 3,5%

Triptofan– 3,1%;

Vitamina C – 2,7%

Magneziu – 2,9%;

Vitamina B3 – 2,6%

Calorii- 2% (20);

Proteine– 2%.

Acidu fenolic din vinete protejează celule de stresul oxidativ. De asemenea, acidul fenolic conţinut de vinete este unantibiotic natural, dar şi antifungic!

În vinete se găsește unul dintre cei mai puternici antioxidanţi dintre compuşii fenolici. Acesta previne mutaţiile genetice şi, prin urmare, previne apariţia si dezvoltarea cancerului. De asemenea, acidul clorogenic este antiviral şi scade nivelul de colesterol “rău” (LDL).

Conţinul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon. Vinetele sunt recomandate şi în dieta de slăbit, deoarece sunt sărace în calorii. De exemplu, o singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţine grăsimi, dar au în schimb un conţinut mare de fibre.

Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol datorită cantităţii mari de fibre care ajută la metabolizarea într-un anumit ritm, unul benefic, al hidraţilor de carbon (carbohidraţilor).

Vinetele au grijă de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL).

Datorită conţinutului de vitamina K şi a bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge, un consum regulat de vinete poate regla vâscozitatea sângelui, în sensul că poate reduce mult riscul de apariţie a cheagurilor de sânge şi deci riscul de infarct şi accidente vasculare celebrale.

Sursa: doctorulzilei.ro