Trei localități din Olt, fără primari aleși. Prefectul de Olt: Se vor organiza alegeri doar la propunerea AEP

0
917

Comunele Vitomirești, Vulturești și Mihăești nu au primari aleși. La Vulturești, atribuțiile de primar au fost preluat de Ion Dumitrana, după ce Gheorghe Treanță a murit în vara anului trecut, fiind la cel de al șaselea mandat. Potrivit unor surse din localitate, PSD l-ar pregăti pentru alegeri pe vicele Marius Treanță, fiul fostului primar.

Vitomirești a rămas fără primar ales, după ce Robert Rotea a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Problemele primarului Robert Rotea vin din perioada 2013-2014 când a făcut parte și din Consiliul de Administrație al liceului din comună.

Tot ANI a lăsat fără primar și comuna Mihăești. În vara anului 2021, primarul liberal al comunei Mihăești, Constantin Dobrița, și-a pierdut mandatul, după ce ANI l-a găsit incompatibil. Inspectorii de integritate au descoperit că edilul era primar și deținea și calitate într-un PFA.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că nu se știe data la care vor fi organizate alegeri parțiale pentru cele trei comune din județ. Cert este că au fost anunțate structurile competente.

„Procedura nu o demarăm noi, prefectul are obligația de a înștiința Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la vacantarea unui post de primar, din varii motive. Noi am comunicat informațiile, mai departe hotărârea de a organiza alegeri parțiale o ia Guvernul României. În județ, sunt vacante posturile de primar din comunele Vitomirești, Vulturești și Mihăești. A fost un memorandum pe agenda Guvernului României, cu vreo două ședințe în urmă, în care s-a discutat probabil la nivel național despre posturile vacante de primari, sunt circumscripții în care ar trebuie să se organizeze alegeri parțiale, dar se vor face doar la propunerea AEP”, a spus prefectul de Olt.

Probleme sunt și la Drăghiceni, unde Ovidiu Florin Filip, primarul de aici, fost viceprimar al comunei, a fost găsit în conflict de interese administrativ de către Agenția Națională de Integritate (ANI). În calitatea de viceprimar a prelungit un contract soției sale.

Prefectul Florin Homorean spune că în cazul comunei Drăghiceni nu a fost emis ordinul de încetare a mandatului de primar pentru Florin Filip.

„La Drăghiceni a fost o constatare ANI că nu ar fi respectat regulile de integritate. S-a contestat raportul și nu produce efect până când nu apare o hotărâre definitivă. Deci, ANI a constatat printr-un raport că nu s-au respectat regulile de integritate, dar a fost contestat în termen, nu am emis ordin de încetare a mandatului de primar acolo”, a adăugat prefectul.