Tăriceanu boicotează referendumul lui Iohannis

0
286

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat sâmbătă, la Slatina, că nu va merge să voteze la referendumul pentru Justiţie, pentru că îl consideră o greşeală sau chiar o prostie. Liderul liberalilor și democraților consideră că referendumul este o temă politică pe care Iohannis vrea să o folosească în avantajul propriu în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă. Mai mult Tăriceanu afirmă că acest referendum perturbă tema alegerilor pentru Parlamentul European.

Nu voi merge la referendum și vă spun și de ce. N-avem o problemă cu referendumul, noi, ca partid, dar am spus-o de nenumărate ori în trecut și v-o mai spunem și astăzi, nu e normal ca o temă politică care ar trebui să fie de interes, care ar trebui să devină de interes, adică alegerile pentru Parlamentul European, în care vreau să-i convingem pe români să se preocupe, să fie mai atenţi la dezbateri, să vină la vot, să fie perturbată de un alt subiect care este fără nicio legătură cu alegerile europene, cu Parlamentul European, este o temă politică pe care vrea să o folosească preşedintele în avantajul propriu, vrea să fure startul în cursa electorală din toamnă şi de aceea vine cu acest referendum. De altfel, recomandările Comisiei europene și Comisiei de la Veneția sunt foarte clare în acest sens: Nu organizați o altă scadență electorală simultan cu alegerile pentru Parlamentul European pentru că se deturnează sensul dezbaterii. Președintele vrea să stoarcă ultima picătură de avantaj politic din tema justiției. Dacă la referendum punem o întrebare de genul «sunteţi de acord ca cei care s-au făcut vinovaţi de abuzuri şi derapaje grave în justiţie să fie supuşi rigorilor legii?», ce răspuns ar putea să dea oamenii? Sigur că or să spună probabil ‘Da’, că discutăm de o temă pe Justiţie. Eu astfel de întrebare aş pune. Că până la urmă văd că unii din Justiţie vor să se înconjoare de o impunitate, orice ar fi făcut să nu aibă niciun fel de răspundere. (…) Nu cred că o să ne afecteze în vreun fel pe noi, eu n-am să merg să votez la referendum pentru că referendumul mi se pare o greşeală ca să nu spun o prostie, a spus preşedintele ALDE.

Președintele Senatului si al formatiunii ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, s-a aflat, sâmbătă, în vizită la Slatina. Al doilea om în stat a fost însoțit de o parte dintre candidații ALDE la alegerile din 26 mai 2019, pentru Parlamentul European.