Surpriză de proporții! Liviu Dragnea, dispariție de pe scena politică. Nimeni nu s-ar fi gândit

0
770

Ascensiunea AUR în preferințele alegătorilor și căderea PSD este confirmată de un nou sondaj de opinie. Conform cercetării sociologice, Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila sunt cei mai bine văzuți politicieni de la noi. Surpriza o reprezintă Liviu Dragnea, care continuă să aibă simpatizanți.

În doar două luni de guvernare, PSD a pierdut patru procente în preferințele electoratului. Pe de altă parte, AUR, formațiunea condusă de George Simion și Claudiu Târziu a ajuns pe locul al doilea, înainte de PNL. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale unui sondaj de opinie realizat la comanda PSD. De partea cealaltă, PNL își continuă căderea, în vreme ce, din opoziție, USR a recuperate două procente în simpatia alegătorilor.

Sondajul de opinie analizează situația de pe scena politică din luna ianuarie. Cercetarea Avangarde a fost realizat pe un eșantion de 903 subiecți, în perioada 20.01.2022 –31.01.2022. Metoda de intervievare a fost CATI (telefonic). Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/-3,4%.

Potrivit cercetării, social-democrații au fost creditați în luna ianuarie 2022 cu 35% în intenția de vot. Este un procent mai mic raportat la cei 39% cât avea PSD în luna decembrie 2021. Căderea PSD este de patru procente în doar o lună. În schimb, Partidul AUR a atins o cotă electorală de 18%, cu două procente mai mult decât avea în luna decembrie. Pe locul al treilea se situează liberalii, care își continuă căderea. Aceștia au ajuns la 16%, în luna ianuarie, cu 2 procente mai puțin decât în luna decembrie.

Celor de la USR pare că le priește opoziția dat fiind că au crescut cu două procente, într-o singură lună, de la 10% în decembrie, la 12% în ianuarie.

Cei mai populari politicieni

Sondajul de opinie analizează și nivelul de simpatie și încredere de care se bucură politicienii în rândul românilor. Pe primul loc se situează ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu o cotă de încredere de 39%. Îngrijorător este că 45% dintre cei chestionați nu au încredere, însă, în ministrul social-democrat. Pe locul al doilea este premierul Nicolae Ciucă, în care au încredere 30% dintre cei chestionaţi, în timp ce procentul celor care nu au încredere este de 50%.

Pe pozițiile următoare se clasează Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Emil Boc şi Sorin Grindeanu. Acesta din urmă este la egalitate cu Mihai Tudose din punct de vedere al încrederii, ambii având o cotă de 24%.

Președintele Klaus Iohannis este pe locul 8 în topul încrederii, el plătind pentru decizia de a accepta PSD la guvernare, alături de PNL. Doar 20% dintre români mai au încredere în șeful statului. Pe poziția următoare se situează co-președintele AUR, George Simion, în care au încredere 18% dintre cei chestionați.

Lista este continuată de Dacian Cioloş, Ludovic Orban, Nicuşor Dan şi Florin Cîţu şi fostul lider PSD Liviu Dragnea. Acesta se află pe locul 15 în preferințele celor care au participat la sondaj.

Sondajul INSCOP care confirmă cifrele

Cercetarea Avangarde confirmă cifrele prezentate zilele trecute de un alt sondaj, INSCOP, tot în luna ianuarie. Conform cercetării, PSD se situează la 34,3%, în scădere față de decembrie 2021. Pe locul doi se situează AUR cu 20,6%, în creștere față de decembrie 2021, iar pe trei PNL cu 16,6%, în scădere. Cei de la USR au început să crească, ajungând la 12,5%, comparativ cu luna decembrie 2021, iar pe locul următor se situează UDMR cu 4,2%.

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a apreciat că certurile din coaliție, dintre PSD și PNL, pe fondul crizei facturilor la energie au afectat în mod direct intentia de vot a populației.

„Deocamdata impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD si PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca”, arăta Remus Ștefureac.

Sursă: evz.ro