Senatorul Paul Stănescu vrea „contractul de muncă cu zero ore”

0
312

Senatorul de Olt, Paul Stănescu, se numără printre parlamentarii PSD care vor să introducă în Codul Muncii un nou tip de contract de muncă numit „contractul de zero ore”, pentru angajaţii din România Propunerea legislativă în acest sens, pentru completarea articolului 103 din Legea 53/2003 – Codul muncii, a fost înregistrată la Senat pe 8 iunie.
Mai exact, potrivit iniţiatorilor, prin „contractul de zero ore”, angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână.  Astfel, se urmăreşte rezultatul orelor de muncă şi nu numărul de ore lucrate. De asemenea, angajatul poate refuză munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil.
Drepturile incluse în acest contract sunt similare celor dintr-un contract obişnuit de muncă.

Realitatea cotidiană demonstreazä faptul că multe companii întâmpină dificultăți atunci când trebuie să organizeze programul de lucru al salariaților. Orele de lucru nu sunt întotdeauna suficiente pentru îndeplinirea unor sarcini, iar unii angajatori plătesc ore suplimentare pentru a se asigura că activitățile sunt efectuate în termen. De asemenea, unii angajatori încearcă să nu plătească orele suplimentare, astfel încât salariații sunt prejudiciați. Relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității al bunei-credințe. Având în vedere această situație, consider că Legea 53/2003 republicată – Codul muncii, trebuie completată, cu noi dispoziții, prin care să fie reglementat un nou tip de contract, mai exact «contractul de zero ore». Printr-un astfel de contract, se urmărește rezultatul orelor de muncă și nu numărul de ore lucrate. Drepturile incluse în acest contract sunt similare celor dintr-un contract obișnuit de muncă”, a declarat senatorul PSD de Olt.