Senatorul Liviu Voiculescu: „Guvernul român nu a pierdut în fața Comisiei Europene”

0
189

În ultima sa declarație publică, senatorul PNL de Olt, Liviu Voiculescu, dezminte informația conform căreia Guvernul Român a pierdut în fața Comisiei Europene. Tăierile din fondurile europene solicitate de România prin PNRR nu sunt urmare a unei incapabilități guvernamentale, ci o ajustare impusă de Comisia Europeană în funcție de prioritățile considerate:
”Guvernul român nu a pierdut în fața Comisiei Europene!
Pentru buna informare a opoziției politice din România care-și construiește discursurile publice pe speculații lipsite de suport real și rațional, tăierile din fondurile europene solicitate de România prin PNRR nu sunt urmare a unei incapabilități guvernamentale, ci o ajustare impusă de Comisia Europeană în funcție de prioritățile considerate.
Comisia Europeană a impus României un target de 29,2 miliarde euro pentru proiecte de redresare și reziliență, față de cele aproximativ 40 de miliarde de euro propuse inițial de România în PNRR. Altfel spus, cererea României a fost mai mare decât oferta Comisiei Europene. Prin urmare, printr-o logică simplă, România a trebuit să ajusteze o parte a proiectelor propuse în PNRR pentru a obține fondurile pe care Comisia Europeană este dispusă să le pună la dispoziție. Și totuși, 12% din această sumă au fost direcționate către Educație, o alocare peste media europeană (care este de 10%), ceea ce, contrar speculațiilor tendențioase lansate public de PSD, reprezintă un real succes pentru Educația din România și pentru eforturile guvernamentale de atragere a fondurilor europene prin PNRR.” a declarat Voiculescu.