Oprescu, întrebat dacă PSD intră la guvernare: „Acesta este rostul unui partid”

0
163

Președintele PSD Olt, Marius Oprescu, a precizat că această criză politică poate fi rezolvată prin alegeri anticipate sau prin formarea unei majorități în Parlamentul României. Ultima variantă pare greu de realizat, ținând cont de faptul că negocierile bat pasul pe loc. Mai mult de atât, Oprescu exclude în continuare ca PSD să susțină un guvern minoritar.

„Criza politică poate fi rezolvată ori prin alegeri anticipate, un lucru pe care PSD-ul și-l dorește și cred că ne-ar și avantaja, ați văzut și dumneavoastră ultimele sondaje apărute ieri în spațiul public, în care prezintă că situația din țară nu mai este aceeași ca acum un an și bineînțeles că ne-ar avantaja întoarcerea la popor, dacă nu, bineînțeles că trebuie să existe o majoritate, ceea ce până în momentul de față nu se întrevede. Atâta timp cât ambițiile și orgoliile fostului premier Cîțu se reduc doar la el, și toate negocierile se duc în jurul lui, bineînțeles că românii sunt ieșiți din toate aceste calcule și nu știu dacă vor reuși să strângă o majoritate. Exclus ca PSD să susțină un guvern minoritar”, a spus Oprescu.

Întrebat dacă PSD va intra la guvernare, Oprescu a precizat că până la urmă acesta este scopul fiecărei formațiuni politice, pentru că numai așa poate fi pus în aplicare programul.

„În limitele în care negocierile sunt unele normale și găsim deschidere pentru a încerca să facem o majoritate împreună cu liberalii și UDMR-ul, bineînțeles că orice partid până la urmă, ăsta e rostul unui partid, să ajungă la guvernare și să-și pună în aplicare programul de guvernare, pentru că de-aia l-au votat cetățenii, sau măcar o parte din programul de guvernare, pentru că de aia ești într-o alianță și nu mergi singur. Bineînțeles, sunt negocieri și poți să aplici parțial din programul de guvernare măsuri care sunt în interesul cetățenilor și nu contravin a ceea ce propun și ceilalți”, a adăugat Oprescu.

Social-democrații spun că, din cauza situației pandemice, alegerile anticipate nu ar fi oportune în acest moment, însă, dacă discuțiile nu vor fi finalizate, nu se va putea asigura o majoritate în Parlament.

„Legat de alegerile anticipate, situația este complicată, numai că declanșarea lor nu înseamnă alegeri anticipate mâine, înseamnă stabilirea sau prelungirea acestui guvern interimar până la cel mult trei luni de zile când vom avea aceste alegeri. În momentul de față, trebuie să recunoaștem că ele nu sunt oportune, dar să știți că acest lucru nu depinde de noi. Noi am arătat deschidere în discuțiile pentru un guvern de specialiști, o coaliție națională și un guvern de specialiști, sau intrarea într-o formula la guvernare astfel încât să asigurăm majoritatea în parlament și să creăm stabilitate. Dacă nicio variantă nu este luată în calcul, după depunerea mandatului sau respingerea în Parlament a Guvernului Ciucă, probabil, în momentul de față eu nu mai văd altă soluție decât anticipatele”, a conchis Oprescu.