O vizită istorică: Charles de Gaulle, președintele Franței, la Slatina

0
1183

În perioada 14-18 mai 1968, Nicolae Ceaușescu trăia primul mare triumf marcat de vizita președintelui Franței, Charles de Gaulle.
Venind de la Craiova (unde Charles de Gaulle a dorit să ajungă neapărat pentru a-și vedea un coleg de la celebra școală militară franceză) cei doi președinți trec podul de peste Olt al cărui schelet metalic era împodobit cu ramuri de stejar, steagurile român și francez, pancarte cu urări de bun venit scrise în limbile română și franceză.
De la podul Olt, sute de oameni ovaționează coloana oficială pe traseul actualelor străzi George Poboran și Lipscani până în fața Consiliului popular județean Olt (fostul Palat Administrativ). Aici, sunt întâmpinați de Constantin Sandu, președintele Consiliului popular județean și alte autorități. Tineri îmbrăcați în costume populare oferă înalților oaspeți tradiționala „pâine cu sare”, ploști din ceramică de Oboga cu renumitul vin de Sâmburești, flori, marame. După ce rostesc scurte alocuțiuni de pe un podium amenajat în fața clădirii Consiliului popular, Nicolae Ceaușescu și Charles de Gaulle fac o baie de mulțime în acordurile tarafului din comuna Iancu Jianu și ale corului „Ciprian Porumbescu”
Următorul punct de oprire este Uzina de Aluminiu realizată după proiectele firmei franceze Pechiney. Inginerul Constantin Spoitu, care făcuse stagii de specializare în mai multe întreprinderi franceze producătoare de aluminiu, prezintă uzina dată în folosință la 30 iunie 1965. Și aici, cei doi președinți au adresat salariaților cuvinte de aprecire, de Gaulle exprimând mulțumirea „că francezii și românii, inginerii noști și ai dumneavoastră, cooperează în producerea aluminiului”.
Carele de reportaj ale televiziunilor franceze, urmând coloana oficială, au filmat case și străzi vechi din Slatina, oameni, uzina de aluminiu și, astfel, micul nostru orășel înregistrează o imagine bună în opinia publică franceză.

Aurelia Grosu