Deputatul Gigel Știrbu: ”Astăzi sărbătorim 146 de ani de liberalism în România, și ca în fiecare an, pe 24 mai, aducem un pios omagiu celor ce au pus bazele Partidului Național Liberal”

0
134

Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide din România și totodată cea mai veche formațiune politică din țară. A fost înființat sub acest nume la 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918), adoptarea Constituției din 1923, și relansarea economică după criza din 1929–1933. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.

Cu ocazia acestei zile importante pentru toți liberalii, deputatul Gigel Știrbu, vicepreședinte pentru regiunea sud-vest Oltenia, a transmis următorul mesaj:

”Astăzi sărbătorim 146 de ani de liberalism în România, și ca în fiecare an, pe 24 mai, aducem un pios omagiu celor ce au pus bazele Partidului Național Liberal și de al căror nume este strâns legat de unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României: obținerea independenței de stat, ridicarea României la rang de regat, Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari, adoptarea Constituției din 1923 sau relansarea economică după criza din 1929–1933.
Iar de anul trecut, de pe data de 24 mai 2020, liberalii pot marca împreună 146 ani de tradiție politică fondată pe valori pur liberale și democratice, și la Muzeul Național ”Brătianu”. În calitatea mea de inițiator al Legii de înființare a acestui lăcaș, mă bucur că s-a recunoscut, după ani de zile, importanţa „Vilei Florica”, și că s-a realizat necesitatea conservării, restaurării, promovării şi a valorificării patrimoniului cultural care a aparţinut familiei Brătianu, iar acest imobil a devenit de anul trecut, Muzeul Naţional „Brătianu”, datorită inițiativei mele legislative.
Când spui România, spui Brătianu. La „Vila Florica” s-a scris istoria românească iar înființarea Muzeului Naţional „Brătianu” în acest lăcaș, face un serviciu tuturor românilor, aceșția având astfel posibilitatea de a putea aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României.
Un astfel de trecut ne obligă pe toți să ne implicăm cu toată forța noastră și să ne ridicăm la nivelul adevăraților patrioți liberali care au clădit această țară!
La mulți ani, PNL! La mulți ani, colegilor liberali din toată țara!” a declarat Știrbu.