Deputatul Cătălin Grecu interzice vânzarea ţigărilor electronice minorilor

0
127

Cătălin Grecu alături de alți deputaţi PSD propun interzicerea vânzării ţigărilor electronice către tinerii cu vârsta sub 18 ani, stabilind totodată şi implicarea şcolilor pentru a preveni utilizarea unor astfel de dispozitive în incinta unităţilor de învăţământ.

Proiectul referitor la ţigările electronice depus la Parlament vizează modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

”În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializarii prin automate și interzicerea vânzării către tinerii cu varsta sub 18 ani pentru: tigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru tigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.
Totodata, se stabileste implicarea scolilor în procesul de prevenire și control a acestui comportament, prin prevederea care stipuleaza ca institutiile de invatamant au obligatia de a introduce în regulamentele proprii masuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vanzarea/detinerea si utilizarea tuturor categoriilor de produse care contin tutun, a tigaretelor electronice si dispozitivelor electronice pentru incalzirea tutunului, m incinta acestora.
Totodata, prin initiativa legislativa se asigura preluarea unor definitii care au tost omise la transpunerea anterioara a legislatiei europene, respectiv definitiile tigaretei electronice, a flaconului de reumplere a tigaretei electronice, asa cum sunt acestea prevazute in textui Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European §i a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vanzarea produseior din tutun și a produseior conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE.
Fata de cele prezentate mai sus, va supunem atentiei spre dezbatere si
adoptare prezenta initiativa legislativa.” se arată în expunerea de motive.