Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Sunt fiu de țăran”

0
493

Olteanul Adrian Chesnoiu este ministrul Agriculturii, după ce Guvernul Ciucă a fost învestit joi, 25 noiembrie, în Parlamentul României, primind 318 voturi.

Zeci de întrebări a primit deputatul oltean Adrian Chesnoiu, ministrul propus pentru Agricultură, la audierile ce au avut loc miercuri, 24 noiembrie, în comisiile reunite ale Parlamentului. Ședința a depășit cu mult timpul alocat inițial, audierea încheindu-se în jurul orei 12.00. 

Deputatul Adrian Chesnoiu a răspuns, în primul rând, întrebărilor ce au venit din partea parlamentarilor formațiunii USR, care au dorit să afle care este poziția acestuia despre Legea porcului.

Chesnoiu a precizat că este nevoie de măsuri ferme privind combaterea pestei porcine africane, însă creșterea porcilor în gospodării este o tradiție ce vine din cele mai vechi timpuri și trebuie să se țină cont de situația particulară din țară.

„Legea de combatere a pestei porcine africane, pesta porcină reprezintă la nivel național o problemă extrem de importantă pentru întreg sectorul de creștere a suinelor, măsurile nu au fost suficiente, o spun cu responsabilitate. Avem de luat măsuri dar care trebuie să fie cuantificate și cântărite foarte bine, pentru că, la prima vedere, pot crea progres, dar pot afecta, pe de altă parte, structuri statale, și coexistența omului din comunitățile rurale. Trebuie să avem foarte bine în atenție aceste lucruri pentru că sunt tradiții milenare, riscăm să ne pierdem identitatea de popor. Trebuie să avem în vedere ca aceste măsuri să fie în sprijinul sectorului de creștere a suinelor, dar, în același timp, de sprijinire a populație de a avea acces la resurse și la hrană. Știți foarte bine care este situația atipică a Românie cu numărul de exploatații, cu tradiția de creștere a României în gospodărie. Toate aceste elemente trebuie să fie protejate. Susțin luarea unor măsuri în domeniul combaterii pestei porcine  africane (…), voi particip la toate dezbaterile privind luarea acestor măsuri și vom contribui cu tot ce ține de noi pentru a  diminuăm efectele acestui flagel care afectează nu doar România, ci întreaga lume. Știți foarte bine istoricul pestei porcine africane, de la prezența sa în Sardinia și Italia în anii 80 nu a fost eradicată nici până în prezent, pentru că nu există tratament”, a spus Chesnoiu.

Deputatul de Olt, desemnat ministrul Agriculturii, cunoaște foarte bine realitatea din satul românesc, spunând că este fiu de țăran. Mai mult de atât, Chesnoiu spune că își cumpără în continuare pâine de la o fabrică din Caracal, prețul unei franzele de 350 de grame fiind de puțin peste un leu.

„Realitatea în care trăiesc este una a omului de rând, pentru că, poate nu mă cunoșteți foarte bine, la fiecare sfârșit de săptămână sunt în județul Olt, stau de vorbă cu oamenii, fac piața, încercă să trăiesc aceleași elemente pe care le-am trăit de a lungul vieții mele, pentru că sunt fiu de țăran, am crescut la sat și cunosc foarte bine realitatea satului. Știu și cât costă uleiul, cât costă pâinea și carnea de porc. Știu, de asemenea, că foarte mulți dintre români nu își mai permit să le achiziționeze. Și asta nu se datorează unei politici pe care am avut-o eu sau colegii mei, ci a rezultatelor excepționale pe care colegii dumneavoastră când s-au aflat la guvernare. Este datoria dumneavoastră să le răspundeți românilor. Pâine pleacă de la poarta fabricii, franzela de 350 de grame cu 1,1-1,2 lei, dacă nu mă credeți mergem împreună la fabrica din Caracal care are magazin de desfacere, de unde eu achiziționez pâine pentru mine și familia mea, uleiul  se află undeva la 8 lei , iar carnea  de porc de la 20-23 de lei, în funcție de calitate. Responsabilitatea noastră este să facem posibilă achiziția produselor de bază de către români. Nu să ne batem cât costă ceva. (…) Tot ce este românesc trebuie protejat”, a adăugat Chesnoiu.

Cariera lui Chesnoiu

Începând din 2020, Chesnoiu este deputat de Olt, anterior, în perioada 29 octombrie-22 decembrie 2020, fiind viceprimarul orașului Caracal.

Adrian Chesnoiu (39 de ani) a câștigat însă o vastă experiență în domeniul agriculturii în perioada 15 februarie -25 mai 2020 când a fost director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În perioada august 2005-august 2011 a fost ofițer specialist în cadrul Ministerului de Interne, având ca și responsabilitate investigarea fraudelor.

Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Facultatea de Drept, promoția 2001-2005.