Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Ordinul a fost semnat și intră în vigoare

0
857

Mașinile noi, cu emisii zero, vor primi numerele de înmatriculare verzi. Autovehiculele care vor beneficia de acest semn distinctiv sunt cele electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Ministerul Mediului a făcut anunțul, precizând că eliberarea acestor numere se va face după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Un Ordin Comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor, al ministrului Aafacerilor Interne și al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor și infrastructurii, prevede ca mașinile cu emisii zero de CO2 să primească numere de înmatriculare verzi. Acestea vor fi compuse, la fel care cele normale, atât din cifre cât și din litere, doar că vor fi ștanțate cu verde.

Semnul distinctiv este menit pentru a identifica mașinile nepoluante în trafic. În plus, posesorii autovehiculelor electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen vor beneficia și de anumite avantaje, cum ar fi parcarea gratuită sau reducerea de taxe și impozite.

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează.

Fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În cazul persoanelor care dețin deja mașini electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen și le-au înmatriculat după legea aflată în vigoare în acel moment, numărul poate fi preschimbat. Ei pot obține număr verde, la cererea proprietarului, după intrarea în vigoare a actului normativ.

În prezent, numerele verzi nu pot fi eliberate. Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile după publicarea Ordinului comun în Monitorul Oficial.

Scopul introducerii numerelor de înmatriculare verzi

România trebuie să se mențină pe aceeași linie cu statele europene, așa este forțată să ia măsuri mai dure cu privire la mașinile poluante. În curând, autovehiculele pe benzină sau motorină nu vor mai avea acces în anumite zone urbane. Aceste zone ar primi denumirea de ZACA.

Numerele de înmatriculare verzi vor fi utilizate pentru ca șoferii mașinilor prietenoase cu mediul să nu fie sancționați și să aibă acces în toate zonele orașelor. Acestea vor fi acordate mașinilor electrice sau a celor care au motorul pe combustie interna.

„Un alt element important, din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, este acea hotărâre de guvern prin care, împreuna cu Ministerul de Interne, am modificat legislația privind înmatricularea mijloacelor de transport, autoturismelor și introducem numerele verzi pentru mijloacele de transport nepoluante. Este o măsură în sprijinul celor care fac un efort în plus pentru a proteja mediul, în special, în marile orașe unde poluarea aerului a generat deja infringement împotriva României. Aceste numere verzi vor funcționa ca un fel de pașaport verde pentru aceste mijloace de transport și vor putea sta la baza asigurării unor facilități în marile orașe în ceea ce privește parcarea, accesul în anumite zone sau impozitarea”, a spus Tanczos Barna despre numerele verzi de înmatriculare.

Sursa: evz.ro