Primii români evacuați din infernul Fâșiei Gaza au ajuns în țară. Sunt și persoane din Olt

0
361

Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns miercuri seară la București. Premierul Marcel Ciolacu a mers în Egipt pentru a-i întâmpina și s-a întors în țară împreună cu ei. Şeful Executivului a fost însoţit în această deplasare de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. La bordul aeronavei Tarom s-au aflat 93 decetățeni români împreună cu familiile lor şi 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi din Fâşia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale.

Cred că atât eu, cât și doamna ministru (Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe – n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate și am transmis un mesaj foarte clar: că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățeni română, cât și români din Republica Moldova. Au mai venit mai multe solicitări, peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Vreau si îi multumesc doamnei ministru și echipei sale de la Ministerul de Externe, tuturor instituțiilor statului român implicate în această acțiune de recuperare a românilor, să specific foarte clar că în toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României și președintele României și nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc Statului Israel, Egiptului, Qatarului și SUA pentru reușita acestei acțiuni”, a spus premierul Ciolacu, după aterizare.

Acesta a mai spus că celula de criză de la MAE va funcționa în continuare „până când vom recupera ultimul romîn din Fâșia Gaza care dorește să ajungă în România și în Rep. Moldova”.

Premierul a menţionat că aceşti români vor fi preluaţi de reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Sunt mult mai mulţi cetăţeni români cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza. Noi vorbim de românii cu dublă cetăţenie care solicită să vină în România. Ceea ce am făcut eu cu doamna ministru în seara asta e o parte din acţiune. Din acest moment, Departamentul de Situaţii de Urgenţă preia toţi românii recuperaţi din Fâşia Gaza, fiecare familie. Avem familii din Timişoara, din Iaşi, din Dolj, din Olt, din Suceava, Bacău, fiecare familie are povestea ei. Mulţi dintre copii erau fericiţi că merg la bunici acasă, la Bacău sau la Suceava. Deci este o acţiune care va continua şi în zilele următoare, până când ajung la familiile lor. Dar sunt mulţi care nu mai au familii directe în România şi am vorbit pe avion cu doamna ministru, mâine, în şedinţa de Guvern, o să vorbim şi cu doamna ministru al Muncii, să vedem ce act normativ dedicat acestei situaţii, pentru că vorbim de nişte români care vin dintr-o zonă de război in România”, a explicat premierul Ciolacu.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că autorităţile sunt motivate să continue operaţiunea de evacuare.
Oamenii au fost foarte emoţionaţi şi fericiţi, ne-au mulţumit pentru că vin dintr-o zonă de război şi au fost foarte afectaţi şi povestea lor este foarte emoţionantă. Au fost mame cu copii, familii întregi şi suntem foarte motivaţi să continuăm să îi evacuăm pe toţi cetăţenii români şi pe membrii de familie ai acestora care au solicitat acest lucru”, a declarat Odobescu.
Ea a subliniat că situaţia de securitate în zona respectivă este una deosebit de complexă, ceea ce impune o actualizare permanentă a planurilor de evacuare.
Punctul de frontieră a fost închis din motive umanitare în principal. Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine reluăm demersurile. Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo şi practic vom relua din nou demersurile. Dar, cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare. Suntem în contact şi cu restul cetăţenilor români prin Oficiul de reprezentare de la Ramallah. Practic, în fiecare zi discutăm cu ei. În ultimele zile şi mai ales după ce a început procesul de evacuare, am primit mai multe solicitări. Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităţilor israeliene şi, respectiv, egiptene şi numai după acordul acestora putem să continuăm evacuarea. Dar în momentul actual, toţi cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare şi în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare”, a transmis Luminiţa Odobescu.