Ministrul Barbu intervine în scandalul ”Legii Porcului”

0
213

Cu doar câteva săptămâni înainte de Crăciun, vânzarea porcilor crescuți în gospodării a fost interzisă, de către ANSVSA. Totodată, transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descarcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale.

În urma acestor norme, în dimineața zilei de luni, Ministrul Agriculturii Florin Barbu a convocat o ședință de urgență pentru a clarifica normele de aplicare la legea porcului.

Ministrul Barbu i-a convocat pe responsabilii din ANSVSA și zootehnie și le-a cerut să modifice de urgență prevederile prin care românilor le este interzis să își vândă porcii crescuți în gospodărie.

Prin noile modificări cerute de ministrul agriculturii, oamenii vor putea să-și comercializeze porcii crescuți în curte. Ca o măsură de precauție pentru combaterea pestei porcine africane, va fi necesar un aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav.

Vă prezentăm mai jos, noile norme care prevăd interzicerea vânzării porcilor:

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;

3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;

3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;

4. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

1. exploatații noncomerciale;

2. exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;

3. abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național.

d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă obținută de la aceste porcine este marcată și transportată la o unitate de procesare, pentru a fi supusă unuia dintre tratamentele relevante de atenuare a riscurilor, prevăzute în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.