Lovitură dură pentru șoferi

0
552

Potrivit noilor modificări ale regulamentului de aplicare a Codului rutier, șoferilor ce dețin permise de conducere străine li se pot aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre, în anumite situații.

După cum apare în Codul rutier, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Printre altele, este vorba despre condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

În a doua jumătate a lunii februarie, prin HG 130/2023, a fost completat regulamentul (HG 1.391/2006) cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Astfel, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an e stabilită de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești definitive.

Dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească. Din perioada de un an se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție, calculată pe zile pline, iar ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

Șoferii sunt anunțați în legătură cu interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România.

Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, scrie, mai nou, în regulament.

În cazul în care șoferul nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa, conform avocatnet.ro.