Localități cu nume bizare din România comunistă

0
783

Aproape 800 de localități din România au primit în urmă cu șase decenii alte denumiri decât cele prin care erau cunoscute până atunci.

Decizia de redenumire a localităților a fost aprobată printr-un decret publicat în decembrie 1964 de Consiliul de Stat din Republica Populară Română, condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej, și a fost aplicată de la 1 ianuarie 1965.

Satele cu nume bizare din România comunistă

Printre cele mai neobișnuite denumiri de localități schimbate de regimul Gheorghe Gheorghiu Dej au fost:

În regiunea Argeș: Bășești, Tâmpeni, Vieroși, Ciumești, Partizanii, Căcărezeni, Bășeni, Secături, Valea Vai de ei, Surdeni, Strâmbu, Bou, Socariciu, Puturoasa, Spurcați, Sărăcești.

În regiunea Bacău: Fătăciuni, Fundu lui Bogdan, Gunoaia de Jos, Pârlituri, Țigănime, Cotreanța, Lunca Găinarilor, Tonți, Tâmpești, Flocești,

În regiunea Banat: Chizdia, Omor, Omorul Mic, Cacova, Beșenova.

În regiunea Brașov: Prostea Mare, Netotu, După dos.

În regiunea București: Turbatu, Pârlita, Cacomeanca, Cocargeaua, Socariciu, Căcăleți, Belitori, Râioasa, Ologi, Găuriciu, Beilic, Fundu, Turbați, Secăturile, Muți.

În regiunea Cluj: Iad, Ciuciu, Pârciu, Iuda, Flocoși, Bolundești, Sulărești, Beleștii de Jos, Beleștii de Sus.

În regiunea Crișana: Satu de necaz, Mocirla, Spurcani.

În regiunea Dobrogea: Coiumpunar, Cocargea, Calica.

În regiunea Galați: Puleni, Pățești, Sluți, Ciuruc, Puteni.

În regiunea Hunedoara: Dealu Găurenilor, Limba, Găuricea.

În regiunea Iași: Cârligați, Burlaci, Rai, Golani, Tâlhărești.

În regiunea Maramureș: Crăcești, Valea porcului, Virismort.

În regiunea Mureș: Țigăreni, Mureș Mort, Băloasa, Iobăgeni,

În regiunea Oltenia: Cordești Hurezani, Broscari, Borăscu, Dosu Sandii, Cârcota, Cioroi, Adunații de Geormane, Murdari, Omoricea, Prădătoru.

În regiunea Ploiești: Ciumași, Râncezi, Poponeți, Poșircești, Fundu Papii, Miluiți, Băligoși, Linia Ciolanului, Urlători, Ciocoiești, Gheboasa, Vrăjitoarea, Înșelata, Benga, Putreda Mare, Putreda mică, Coița, Clociț.

În regiunea Suceava: Găureana, Putreda, Strigoaia.

Zeci de sate cu nume bizare, în Hunedoara

Printre cele câteva sute de localități care au primit un nou nume se aflau și peste 30 de sate și comune din regiunea Hunedoara (care la acea vreme includea și raioanele Alba și Sebeș).

„Regimul comunist a venit la putere și nu le-au mai plăcut numele Lingina, vechi de secole, pe care îl purta localitatea noastră. Așa i-au zis Izvoarele. Dar eu, în certificatul de naștere, tot ca născut în Lingina sunt trecut”, spune Rudolf, unul dintre locuitorii satului Izvoarele, fost Lingina, din Hunedoara.

Comuna General Berthelot din Hunedoara, numită în trecut și Fărcădin, din Țara Hațegului, a fost redenumită Unirea, începând din 1965. Așezarea dezvoltată în jurul moșiei familiei Nopcea, donată de statul român, după război, generalului Henri Berthelot, se numără printre puținele localități care au revenit la vachile denumiri, după 1990.

Între satele din Hunedoara cu denumirea schimbată de regimul condus de Gheorghe Gheorghiu Dej s-au numărat:

Satul Dosu, din comuna Bucureșci, a primit numele Merișor. Satul Buha din comuna Baia de Criș a primit numele Vălenii. Satul Juncu de Jos, din comuna Ribița, a primit numele Dumbrava de Jos. Satul Juncu de Sus, din Ribita a fost redenumit Dumbrava de Sus.

Satul Strâmba, din comuna Tomești, a fost redenumit Livada. Satul găureni, din comuna Râu de Mori, a fost redenumit Brazi. Satul Găuricea din comuna general Berthelot a fost redenumit Livezile. Saul Vaideii de munte din comuna Râul Alb, actuala Sălașul de Sus, a primit numele Râul Mic. Satul Mățești din aceeași comună din Țara Hațegului, a fost redenumit Zăvoiul.

Satul Vâlcelele din comuna Bretea Română, a păstrat doar numele Vâlcelele. Satul Buruene (comuna Șoimuș) a primit numele Păuliș. Satul Nevoeș, din comuna Băița, a primit numele Lunca. Satul Bicău din comuna Brănișca a fost redenumit Rovina.

Satul Strigoanea din comuna Dobra a fost redenumit Bujorul. Satul Băgara, din comuna Visca, a primit numele Valea Poienii.

Satul Filimon Sârbu din comuna Vețel, a primit numele Herepea. Satul Ciungi din zona Orăștiei a fost redenumit Fântânele. Satul Porcurea din comuna Balșa a fost redenumit Vălișoara. Satul Valea Iepii, din comuna Balșa, a fost redenumit Poienița.

Satul Găunoasa, din comuna Peștișul Mic, a fost redenumit Dumbrava. Satul Lingina, din comuna Teliucu Inferior, a primit numele Izvoarele. Satul Păroasa din comuna Toplița, a primit numele Dealu Mic. Localitatea Jupânese, din Petroșani, a primit și ea un nou nume, Peștera, deși localnicii din ținutul momârlanilor nu au renunțat să o numească după vechea denumire.

Sursă: adevărul.ro