Alro vinde mai mult, profitând de sancțiunile impuse Rusiei

0
98

Cu prețuri relativ constante ale aluminiului primar la London Metal Exchange și cu livrări cantitative în creștere, combinatul Alro raportează la T1 venituri mai mari și o reducere drastică a pierderilor.
Alro Slatina (ALR) a realizat în primul trimestru, la nivel de grup, venituri din contractele cu clienții de 803,56 miliaone lei, în creștere cu 13,32% față de cele de 3790,08 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Este o performanță obținută în contextul unor livrări majorate cu aproape o treime atât în piața aluminiului primar unde prețurile au rămas la nivelurile de la T4 2024, cât și pe segmentul aluminiului procesat.

„Primele 3 luni ale anului 2024 ne-au arătat, încă o dată, că noul model de business pe care l-am adoptat a fost cel corect, accentul pus pe produse cu valoare adaugată mare și pe producția de aluminiu reciclat ajutându-ne să ne îmbunătățim rezultatul final și punându-ne într-o poziție bună pentru a acoperi cererea tot mai mare de aluminiu„, spune Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație, comunicarea de presă.

Alro și-a tăiat brutal producția în anii trecuți, reacție la creșterea explozivă a prețurilor la energie care a aruncat în necompetitivitate sectoarele consumatoare intensive de energie din Europa. Acum beneficiază de o conjunctură tot de perturbări în comerțul internațional pentru a face livrări sporite pe piața continentală. „Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie pentru produsele din Rusia, precum și dificultățile de aprovizionare din regiunea Asia – Orientul Mijlociu, au făcut consumatorii să se îndrepte către furnizorii locali”, spune compania în raportarea trimestrială.

În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 4,37%, la 3789,03 milioane lei, de la 825,12 milioane lei. Astfel, la rezultatul total global este o pierdere de 14,87 milioane lei, este adevărat, redusă de peste 3 ori, față de cea de 54,50 milioane lei de la T1 2023. Pe întreg anul trecut, Alro a afișat o pierdere de 559,82 milioane lei.

Activele totale ale Alro, societate controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, erau la data de 31 martie de 2,96 miliarde lei, cu 1,37% mai mari decât cele de 2,92 miliarde lei de la finalul anului trecut. În aceeași perioadă datoriile totale au avansat cu 2,60%, la 1,97 miliarde lei, de la 1,92 miliarde lei.

Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, care au fost îndepărtate din indicele BET la intrarea Hidroelectrica (H2O), au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,5650 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,12 miliarde lei (224,46 milioane euro).

Sursă: www.profit.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.