Zeci de CADRE DIDACTICE din Olt au spus ADIO catedrei

0
1541

De la încheierea anului şcolar 2017 – 2018 şi până în prezent, aproape o sută de cadre didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Olt au spus adio catedrei. Acestea și-au depus dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii  (CJP) Olt.

Potrivit CJP Olt, numărul dascălilor, fie că vorbim de profesori, educatori sau învăţători din judeţ, care au cerut ieșirea la pensie este mai mic comparativ cu anul trecut, când au ieșit la pensie 110 cadre didactice.

Majoritatatea dascălilor au îndeplinit condiţiile legale de pensionare pentru limită de vârstă, dar au fost și câteva cadre didactice care s-au pensionat anticipat parțial. Probabil, este vorba despre cadrele didactice (care mai aveau un an sau doi până la vârsta standard) aflate în restrângere de activitate, din cauza numărului elevilor din judeţ care este în continuă scădere, decât să predea ore la două sau trei unităţi şcolare pentru a-şi completa norma, au preferat să iasă la pensie anticipat parțial. Cererile şi dosarele de pensionare, fie că vorbim despre cei care au împlinit vârsta standard de pensionare ori au ieșit la pensie anticipat parțial, s-au depus o parte în lunile iulie și august, după încheierea anului şcolar, dar majoritatea au fost depuse în ziua de 3 septembrie. Ulterior datei de 3 septembrie, depunerea dosarului de pensionare de către cadrele didactice se face numai cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, deoarece se consideră că a început un nou an şcolar.

În acest an, 90 cadre didactice şi-au depus dosarele de pensionare, dintre care 32 în lunile iulie și august și 58 pe data de 3 septembrie” a precizat directorul executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache.

Începând din 2015, profesorii care au ajuns la finalul carierei, însă mai vor să îşi continue activitatea de predare, trebuie să depună o cerere la instituţia unde predau. Cei care vor da un aviz favorabil ori vor respinge cererea vor fi, astfel, directorii unităţilor de învăţământ. Cererile vor fi analizate de consiliul profesoral, iar dacă aceştia primesc acordul, ei vor avea drepturi salariale depline şi vor fi profesori titulari. Din 2014 şi până în prezent nu mai puţin de 450 de cadre didactice din Olt s-au pensionat.

Ilie Bîzoi