Începe Evaluarea Națională

0
272

Peste 150.000 de absolventi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru susținerea Evaluării Naționale – sesiunea 2019, a cărei orima proba, cea la Limba și literatura română, se va desfașura marți.

La Evaluarea Nationala (EN VIII) s-au inscris 154.956 de absolventi ai clasei a VIII-a, conform situatiei centralizate de Ministerul Educatiei Nationale.

„Examenul incepe marti, 18 iunie, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Joi, 20 iunie, se desfasoara proba la Matematica, iar vineri, 21 iunie, este programata proba la Limba si literatura materna”, informeaza Ministerul, potrivit unui comunicat de presa.

Primele rezultate vor fi comunicate marti, 25 iunie, pana la ora 12:00 (in centrele de examen) . Contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, in intervalul orar 14:00 – 20:00. Rezultatele finale vor fi afisate sambata, 29 iunie.

„Probele incep la ora 9:00, accesul elevilor in sali fiind permis pana la ora 8:30. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de doua ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev. Probele sunt monitorizate
audio-video. Candidatii trebuie sa aiba asupra lor un act de identitate si instrumente de scris cu cerneala sau pasta albastra pentru redactarea lucrarilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor si instrumente de desen la proba de Matematica”, mai arata sursa citata.

Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc. De asemenea, elevii vor fi informati ca este interzis accesul in sali cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari
etc., precum si cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Ministerul Educatiei Nationale pune la dispozitia celor interesati o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluarii Nationale. Numarul va fi disponibil in perioada 18 – 20 iunie, intre orele 8:00 –
16:00, iar vineri, 21 iunie, intre orele 8:00 -14:00.

Evaluarea Nationala se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune. Media generala obtinuta in cadrul EN VIII are o pondere de 80% in calculul mediei pe baza careia se realizeaza admiterea in clasa a IX-a. Absolventii clasei a VIII-a isi vor putea continua studiile in invatamantul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toti elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Sursa: ziare.com