Doi elevi din Olt au fost eliminați din Bacalaureat. Profesorii spun că subiectele la Limba Română au fost surprinzătoare

0
471

Din cei aproximativ 3.300 de absolvenți de clasa a XII-a din județul Olt, 2.235 s-au înscris la Bacalaureat, sesiunea iunie 2022, dar 57 au absentat la prima probă scrisă, cea de Limba și Literatura Română, ce a avut loc luni, 20 iunie.

Totodată, doi elevi, unul de la centrul organizat la Colegiul Național „A.I Cuza” Corabia și altul la Liceul Tehnologic nr. 1 Balș, au fost eliminați din examen, pentru că au încercat să copieze. În timp ce primului elev i s-a descoperit un telefon mobil, cel de al doilea avea asupra sa fițuici.

Profesorul de Limba și Literatura Română de la CN „Radu Greceanu” Slatina, Felicia Alexandru, a declarat că subiectele au fost surprinzătoare, pentru că puțini se așteptau la opera lui Caragiale.

Cadrul didactic spune că nu este normal ca elevii să susțină probele una după alta, fără a avea o zi de pauză între ele.

„Subiectele au fost surprinzătoare, datorită subiectului trei, care în fiecare an pune probleme. Aceste comentarii care trebuie pregătite la subiectul al treilea, aceste eseuri pe care trebuie să le știe și care fac parte din genul liric, epic, dramatic, au pus întotdeauna probleme. Poezia este grea, pentru că are un limbaj specializat, la roman, trebuie să știi dacă este caracterizare sau relații între personaje, ce să scrii la statul social, moral și caracterizarea directă și indirectă. Acum s-a dat comedia! Surprinzător, pentru că nu se așteptau la acest lucru, se așteptau la poezie, roman sau basm, se așteptau la ceva mai ușor. Comedia nu este grea, numai că nu au fost pregătiți să răspundă la un asemenea subiect. Nota cinci se va obține ușor, chiar șapte, pentru că textul cu cele cinci întrebări este ușor, este de nivel mediu, la subiectul B este ușor. (…) Ministrul ne promitea, înainte de Evaluarea Națională, că subiectele vor fi  de tip standard, la Evaluare au fost de tip standard, dar aici nu. Mai este  o problemă cu aceste probe de foc, cele trei probe scrise, ce au loc una după alta, cu nicio zi de pauză, nu se poate așa ceva! Dacă vrem să-i terminăm pe acești copii, dăm probele una după alta. Ar trebui făcută o petiție de către elevi ca aceste examen scrise să aibă loc cu zi de pauză între probe. Este prima probă, una de foc, a doua zi pentru Matematică sau Istorie nu știu cât de mult se pot aduna, pentru că trebuie să se odihnească, în primul rând ”, a spus profesoara de Limba și Literatura Română de la CN „Radu Greceanu”, Felicia Alexandru.

O elevă de la Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina spune și ea că nu se aștepta să-i dea Caragiale.

„A fost șocant, nu mă așteptam la I.L. Caragiale, mă pregătisem cu Barbu, Lucian  Blaga, poezii în general, și a fost șocant. Am avut un șoc! Nu ne așteptam la comedie, pentru că simulările au pus accent pe poezii, nimeni nu se aștepta la comedie. Ne așteptam la roman interbelic sau la poezie. M-am descurcat, norocul meu a fost că duminică, în ultima zi, am citit comentariul la comedie, am reușit să scriu două pagini jumătate la subiectul al treilea. Mă aștept să iau peste 8. Îmi trebuie media pentru Facultate, pentru că vreau să dau la Comunicare și Relații Publice la SNSPA”, a spus o elevă de la CN „Radu Greceanu” Slatina.

Elevii vor susține marți, 21 iunie, proba obligatorie a profilului, adică Matematică sau Istorie.