Ziua Independenţei Naţionale, celebrată la Slatina

0
356
România are și astăzi motiv de sărbătoare. După ce ieri s-a celebrat Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, astăzi România sărbătorește Ziua Independenţei Naţionale. Începând din 2022, această zi se celebrează la data de 10 mai, după adoptarea Legii nr. 189 din 8 iulie 2021.
La Slatina, instituția Prefectului județul Olt și Garnizoana Slatina au organizat ceremonia dedicată Zilei Independenței de stat a României la Cimitirul Eroilor din Slatina. La acest eveniment au participat  prefectului județului, Florin Homorean, subprefecții Ana Maria Ciaușu și Cosmin Floreanu, vicepreședinții CJ Olt Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, viceprimarii Slatinei Gigi Vâlceleanu și Alexandru Berechet precum și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și ai partidelor politice.
Aniversăm astăzi 146 de ani de la declararea Independenței României, într-un context deosebit de complicat generat de războiul din vecinătatea granițelor noastre.
Independența a constituit un pas important spre înfăptuirea unității naționale și spre un statut european, reprezentând, alături de Marea Unire, unul dintre pilonii statului român modern.
Proclamată în Parlamentul României la 10 mai 1877 de către ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, Independența a fost dobândită eroic, cu arma în mână, de soldații români pe câmpurile de luptă de la Plevna, Rahova, Grivița ori Vidin în Războiul de Independență de la 1877. 
Acest moment istoric ne-a deschis drumul spre modernitate, spre valorile occidentale, spre recunoașterea vocației europene a poporului român. Imediat după dobândirea independenței, România a cunoscut o dezvoltare culturală, economică și socială fără precedent devenind un stat respectat la nivel european. Așa cum scria și Domnitorul Carol I: „Independența noastră ne-am câștigat-o cu sângele nostru și prin urmare nu o datorăm decât nouă înșine”.
Se cuvine să comemorăm cu veneraţie şi respect eroii neamului românesc care, prin sacrificiul suprem, au marcat cursul istoriei naţionale, căci nimic din ceea ce a realizat poporul român în momentele cruciale ale istoriei lui nu ar fi fost posibil fără jertfa lor. Ei ne-au învăţat lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne cu puterea faptelor că dragostea de patrie este cea mai nobilă virtute pentru care merită şi trebuie să luptăm.
Respect și recunoștință, înaintașilor noștri, care ne-au lăsat moștenire România independentă!
La mulţi ani României independente!” a transmis prefectul Florin Homorean.