Topul celor mai mari investitori din Olt

0
1161

Aproape 320 de firme, cu capital strain sau mixt, au fost înmatriculate la Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt, în ultimii 26 de ani în judeţul Olt. Numai în 2016 aproape 30 de investitori cu capital străin sau mixt şi-au deschis afaceri în Olt. Capitalul total social subscris străin al  firmelor care investesc în Olt depăşeste 1,6 miliarde de lei. Supremaţia în top cinci investitori straini, din Olt, este deţinută de concernul italian Pirelli Tyres România SRL, cu un aport străin la capitalul social de peste 850 milioane lei.

Industria, agricultura, serviciile, dar şi comerţul sunt domeniile spre care se orientează străinii care vor să investească în Olt. Astfel, la nivelul municipiului Slatina şi al întregului judeţ, numărul investitorilor şi al societăţilor cu capital străin creşte de la an la an. Capitalul sosit de peste graniţe, de-a lungul anilor, a creat sau menţinut sute sau chiar mii de locuri de muncă în economia judeţului. Potrivit directorului Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, Liana Claudia Jurge, topul investitorilor străini este condus  de concernul Pirelli (ţara de provenienţă Italia), care are ca obiect de activitate fabricarea anvelopelor şi a camerelor de aer, reesaparea şi refacerea anvelopelor, cu un capital social subscris de 853.912.300 lei.

Poziţia a doua ca şi valoarea a capitalului social este ocupată de compania Alro SA (ţara de provenienţă Olanda), care are ca obiect de activitate metalurgia aluminiului, cu un aport la capitalul social de 300.464.542 lei.

Pe locul trei se situează compania TMK Artrom SA (ţară de provenienţă Germania), care are ca domeniu de activitate productia de tuburi, tevi, profile tubulare si accesori pentru acestea, din otel, al cărei capital social însumează 270.383.992 lei.

Locul patru este ocupat de compania Prysmian Cabluri şi Sisteme SA, (ţara de provenienţă Olanda),  cu o valoare totală a capitalului social de 103.850.920 lei.

Pe ultimul loc în top cinci se situează compania cehă Hame România SRL, care are ca domeniu de activitate fabricarea produselor din carne, inclusiv din carne de pasăre cu un aport străin la capitalul social de 22.102.000 lei. „Situatia profesionistilor înmatriculaţi în Registrul Comerţului Olt, în perioada 1991-29.05.2017, aflaţi în funcţiune la data de 29 mai 2017, cu capital străin sau mixt este de 317, din care capital social subscris străin 1.654.465.295 lei. În anul 2016, la Registrul Comerţului Olt au fost înmatriculaţi 26 de profesionişti cu capital străin sau mixt. Valoarea capitalului social total al acestor firme este de 346.931 lei”, a concluzionat directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt, Claudia Liana Jurge.

Ilie Bîzoi