PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE ÎN OLT

0
1513

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 15 localităţi şi sunt confirmate 71 de focare.

 Cele mai multe focare de PPA se înregistrează la Orlea – 17 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Sprîncenata-10 focare, Stoeneşti-9 focare și Cilieni-7 focare. De asemenea, au fost confirmate patru focare la Gura Padinii, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-2 focare, Dăneasa-2 focare, Ianca-1 focar, Ipoteşti-1 focar, Coloneşti-1 focar și Grojdibodu-1 focar.

 De asemenea, sunt trei suspiciuni de pestă porcină africană în trei exploataţii nonprofesionale din localităţile Sprîncenata, Studina, Vîrtopu (UAT Corabia), în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare.

 Luni, la Prefectura Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea PPA în localitatăţile Uria şi Sprîncenata (UAT Sprîncenata), în baza analizei de risc efectuate de către specialiștii epidemiologi ai DSVSA Olt, ca urmare răspândirii virusului pestei porcine africane, precum şi în urma confirmării diagnosticului prin buletinele de analiza emise de IDSA și existentei suspiciunii de PPA într-o altă exploatație non-profesională din localitatea Sprîncenata. Drept urmare s-a dispus măsura uciderii preventive a porcilor în aceste două localităţi începând cu data de 27august.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Marți, 27 august, au început primele plăţi către proprietarii afectaţi de PPA din localitatea Cilieni, în valoare de aproximativ 560.000 lei (184 de proprietari).

Trebuie precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 Specialiștii readuc în atenția crescătorilor și deținătorilor de porci principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin. Proprietarilor de suine li se recomandă:

  • să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;
  • creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
  • hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  • nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  • nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;
  • asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;
  • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt(telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.