Legea manualului şcolar, adoptată. Avertisment al profesorilor: Ne întoarcem cu 3 decenii înapoi

Controversată lege a manualului, prin care statul va deţine controlul absolut asupra cărţilor care vor ajunge în şcoli, a primit marți votul final, în Parlament.

0
206

Controversată lege a manualului, prin care statul va deţine controlul absolut asupra cărţilor care vor ajunge în şcoli, a primit marți votul final, în Parlament.

Legea Manualului prevede că Ministerul Educaţiei, prin Editura Didactică şi Pedagogică, să fie singurul responsabil de publicarea manualelor. Autorii de manuale nu mai trimit manuscrise la edituri, ci la minister.

Editura didactică şi pedagogică va deţine monopulul asupra publicării tuturor manualelor din România. Ca să evite controversa manualului unic, Ministerul Educaţiei spune că vor exista trei variante de manual la fiecare materie. Se poate, însă, ca la o materie, un singur manual să obţină punctaj de trecere şi tot oamenii ministerului sunt cei care vor decide asta.

Unul dintre cei mai cunoscuţi autori de manuale, profesorul Octavian Mândruţ, a refuzat să trimită anul acesta o propunere de manual, deşi de pe cărţile sale de geografie au învăţat generaţiile ultimilor 20 de ani.

Octavian Mândruț, autor de manuale de geografie: “Era cel mai compromiţător lucru pe care puteam să-l fac. Dacă intri în acel joc, te pierzi şi rezultatul este oricum un lucru mediocru, pentru că e realizat într-o lună. Întoarcerea la manualul unic reprezintă întoarcerea la perioada în care a existat manual unic. Nu cred că limita iresponsabilităţii poate merge atât de departe.”

Editurile şi unii profesori susţin că apelul făcut de Ministerul Educaţiei către autori, de a trimite manuscrise pentru noile manuale, nu are un temei legal.

Cristian Gresanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România:
Tot ceea ce a făcut până acum ministerul, inclusiv această etapă de procedura de evaluare, este neconformă cu legile în vigoare, cu legea concurenţei, cu legea educaţiei, cu legea achiziţiilor publice, practic ei au comis o serie de ilegalităţi, aşteptând să treacă acest proiect de lege.”

În plus, ministerul cere profesorilor manuale noi, în timp ce revizuieşte planurile cadru la învăţământul primar. Acestea ar putea suferi modificări, fără ca ele să fie cuprinse în noile manuale.

Cătălina Toma, purtător de cuvânt al MEN: “Nu plecăm de la premisa schimbării, nu ne gândim să facem schimbări semnificative, ci doar analizăm oportunitatea unor revizuiri.”

Legea manualului mai poate fi întoarsă în parlament de preşedintele Klaus Iohannis sau contestată la Curtea Constituţională

Sursa:www.stirileprotv.ro