Avertizare de vreme severă

0
214

O avertizare de cod galben de vânt puternic şi ninsori pentru zonele montane, precum și pentru centrul şi nordul ţării intră în vigoare sâmbătă, de la ora 15:00. În plus, până duminică la ora 16:00, şapte judeţe din Muntenia, Oltenia şi Dobrogea vor fi sub alertă de vânt puternic.

În sudul Olteniei, al Munteniei și al Dobrogei vântul sufla cu viteze de peste 55 de kilometri pe oră şi temporar poate ajunge la 70 km pe oră.

Teodora Cumpănașu, meteorolog ANM, a explicat la Digi24 că aceste fenomene sunt normale pentru mijlocul lunii decembrie, dar au fost emise totuși avertizări cod galben din cauza variațiilor foarte mari de temperatură și de aspect al vremii de la o zi la alta. În fapt, aceste aceste mesaje sunt actualizări ale prognozelor și mesajelor de informare emise deja de vineri.

În orice caz, vremea e în răcire și precipitațiile câștigă din ce în ce mai mult teren. O situație deosebită se înregistrează în zonele montane, unde vor predomina și se vor extinde treptat ninsorile dinspre masivele montane vestice, cuprinzând în final toată zona montană. Vântul se va intensifica și va atinge pe creste viteze care pot depăși 80-90 de km/h, răscolind puternic zăpada și reducând semnificativ vizibilitatea. Ninsorile vor fi local consistente și se va depune un nou strat de zăpadă. Un interval critic va fi de sâmbătă de la ora 15:00 până duminică la ora 16:00.

Pentru celelalte zone ale țării se așteaptă ploi, în vest, nord și centru, dar spre seară ele se pot transforma în lapoviță și ninsoare. Este posibil să se depună un strat de zăpadă și la altitudini mai mici, ceea ce ar putea îngreuna circulația pe anumite drumuri.

În partea de sud și sud-est a teritoriului predomină ploile, dar pentru intervale scurte de timp și pe spații mai restrânse nu este exclusă apariția precipitațiilor solide – ninsoare sau măzăriche. Și în Capitală, duminică dimineață, este posibil să se producă astfel de fenomene, vremea fiind în răcire.

În sudul Olteniei, al Munteniei și al Dobrogei, rafalele de vânt vor ajunge până la 55/60 de km/h, izolat chiar 70 de km/h, începând din partea a doua nopții de sâmbătă spre duminică și continuând până duminică după-amiază.