Slatina devine capitala călușului românesc

0
444

Marți- 6 iunie, a început la Slatina Festivalul Naţional „Căluşul Românesc”, ediția din acest an fiind marcată de o nouă  încercare de intra în Cartea Recordurilor: peste o mie de căluşari vor juca căluşul pe bulevardul A.I. Cuza, dar și în faţa sediilor Consiliului Județean Olt şi Prefecturii Olt.

Cea de a XIX-a ediţie a „Căluşului Românesc” se desfăşoară în perioada 6 – 10 iunie. Spectacolele se vor desfăşura pe scena care va fi amplasată în aer liber, pe Esplanadă.  Aproximativ 2.400 de copii şi elevi vor participa la ediţia din acest an a festivalului. „Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului «Căluşul Românesc» se va desfăşura pe Esplanadă, în aer liber, evenimentul fiind sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Slatina. La ediţia din acest an vor participa formaţii din 15 judeţe ale ţării, numărul de participanţi fiind de cel puţin 2.400. Din judeţul Olt vor veni formaţii din 57 de localităţi”, a declarat Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.

Călușul românesc, din nou în cartea recordurilor

Dacă la prima ediţie a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” desfăşurată în anul 1998 participau 250 de concurenţi la ediţia din acest an sunt aşteptaţi peste 2.400 de dansatori.   Vor participa formaţii din următoarele  judeţe ale ţării: Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Suceava, Timiş , Vâlcea, Vaslui şi bineînţeles Olt. „Căluşul Oltenesc va încerca  din nou să între în Cartea Recordurilor, prin angrenarea unui număr cât mai mare de dansatori care să joace în acelaşi timp căluşul. Peste 1.000 de căluşari vor dansa pe ritmuri nebuneşti specifice acestui dans cu care vom încerca să intrăm în cartea recordurilor. Este cel mai mare număr de căluşari care dansează simultan”, a precizat Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina.

Vor exista şi spectacole demonstrative în zonele  Zahana, Steaua, dar  și la Fântâna Speranţei , astfel încât tot orașul va fi cuprins de dansul şi de folclorul din ţară. Va fi nelipsită Parada portului popular care va avea loc miercuri- 7 iunie 2017, începând cu ora 17:30. Călușarii vor cuceri Slatina în această perioadă oferind slătinenilor numeroase  spectacole demonstrative.

La sfârşitul anului 2005, Căluşul a primit recunoaştere la nivel mondial, fiind inclus de către UNESCO pe lista patrimoniului imaterial universal. Datorită acestei includeri pe lista patrimoniului imaterial universal, Căluşul a ajuns să fie recunoscut drept un simbol identitar, o notă distinctivă a românilor.

Nu este pentru prima dată când Municipiul Slatina și-a propus să intre în Cartea Recordurilor. În anul 2006, în data de 24 ianuarie, orașul nostru a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare Horă a Unirii. Aproximativ 12.000 de slătineni au participat la această horă.