Polițiștii amenință cu proteste și cu refuzul de a verifica certificatul verde

0
415

Reprezentanții Federației Sindicatelor Naționale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România au transmis o scrisoare deschisă prin care solicită creșterea veniturilor începând cu 1 ianuarie 2022. 

Polițiștii cer ca în noul Program de guvernare pentru 2022 să fie introdusă aplicarea Legii 153/2017 prin care veniturile lor cresc, actualizarea normei de hrană, decontarea voucherelor de vacanță, actualizarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut în Legea 153/2017, la nivelul de 20 la sută, dar și indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, pe anii 2019 si 2020, așa cum aceasta este stabilită de INS, anual.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Filiala Olt, Cristel Ioțu, a precizat că nu sunt bani de salarii până la finalul anului.

„Ne pregătim de proteste, pentru că, în ultima perioadă, se întâmplă lucruri la nivel guvernamental sau nu se întâmplă lucruri, deja partea de învățământ și partea sanitară sunt îngrijorate pentru că nu există fondurile necesare asigurării salariilor. Noi aveam aceste informații încă de luna trecută. Este o practică în ultimii 10 ani, recunoscută chiar la nivelul ASE București, de a nu face bugetul pe cele 12 luni. Guvernul interpretează anul ca fiind compus din 10 luni, la final de an rămân fonduri necheltuite, fonduri pe care le introduc în Fondul de rezervă al primului ministru, care dispune discreționar cu privire la acești bani. Suntem nemulțumiți că Legea 153/2017 care nu se aplică, ceea ce înseamnă salarizare la nivelul minim de 2.500 de lei. Există o Hotărâre de Guvern care spune că de la 1 ianuarie salariul va crește la 2.600 de lei”, a spus Ioțu.

Polițiștii spun că dacă solicitările lor nu vor fi luate în seamă, protestele vor fi declanșate pe perioadă nedeterminată. Mai mult de atât, oamenii legii vor refuza să verifice certificatul verde și să desfășoare misiuni specifice COVID, invocând că nu sunt calificați pentru acest tip de acțiuni.

„Vă aducem la cunoștință că, în cazul unui răspuns nefavorabil din partea dumneavoastră sau al neimplicării, în timp util, în soluționarea acestor revendicări – pe care le-am adus la cunoștința Administrației Prezidențiale, a ministrului Afacerilor Interne, a Guvernului și a Parlamentului, de nenumărate ori, pe parcursul acestui an, dar și a celor anteriori -,  în condițiile în care misiunile pe care ni le-ați pus în sarcină au crescut exponențial, din martie 2020, deficitul de personal operativ s-a adâncit, iar prețurile utilităților și al coșului minim au crescut disproporționat cu veniturile, vom fi nevoiți să declanșăm proteste la nivel național, pe o perioadă nedeterminata, în paralel cu atacarea în Justiție și refuzul de a efectua misiuni specifice pandemiei (refuzul verificării certificatului verde, refuzul desfășurării misiunilor specifice COVID 19, pentru care nu suntem calificați și avem o dotare logistică precară ori insuficientă, refuzul efectuării de ore suplimentare), situație care va conduce la blocarea Sistemului de ordine publică, în condițiile în care Politia, Poliția de Frontieră și alte structuri din MAI sunt un pilon de bază al siguranței statului, comunităților și populatiei!”, se mai arată în scrisoare deschisă semnată de Biroul Executiv FSNPPC.