PATRONI DIN SLATINA, PRINȘI CU MUNCITORI LA NEGRU

0
388

 Patronii a două societăți din Slatina au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei doi patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 100.000 lei.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei doi angajatori foloseau cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Trei persoane au fost identificate la o societate de construcții din Slatina, amenda în acest caz fiind de 60.000 de lei, iar două persoane munceau fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la o firmă de fabricare tâmplărie PVC și aluminiu din Slatina, angajatorul fiind sancționat cu 40.000 de lei.

De altfel, în luna ianuarie 2021, inspectorii de muncă au verificat 190 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 120 de sancţiuni, din care șase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 121.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 204 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2. De asemenea, în cursul lunii ianuarie, au fost comunicate ITM Olt un număr de 20 evenimente, soldate cu 18 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și 2 persoane accidentate mortal.