Municipiul Caracal, la ceas aniversar

0
329

Pe 17 noiembrie, municipiul Caracal va implini 483 de ani de atestare documentară, prilej cu care, în perioada 17-20 noiembrie se vor desfășura Zilele Municipiului. Astfel, la Teatrul Naţional din localitate vor avea loc mai multe evenimente:

Cu ocazia împlinirii a 483 de ani de atestare documentară, în perioada 17-20 noiembrie vă invităm să vă lăsați pașii purtați de cărarea istoriei locale, de expresivitatea vizuală zonală, de cultura populară a Romanațiului și de arta spectacolului manifestată sub variate forme. Locul de desfășurare a evenimentelor: Teatrul Național Caracal”, transmite municipalitatea.

Prima atestare documentară a Caracalului, într-un hrisov, datează din 17 noiembrie (XI) 1538. Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Stau dovadă descoperirile arheologice din vremurile paleoliticului, neoliticului și din epoca bronzului. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (com. Resca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă: „kara kale” adică cetatea neagră. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. În 1589, când Mihnea Turcitul a hotărât modul de împărțire al averilor acestei familii, Caracalul a intrat pe seama domnească, creându-se cadrul pentru dezvoltarea urbană. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș.