Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Radu Şerban” de la Caracal a ajuns la ediția a XXII-a

0
150

În perioada 6–7 octombrie 2023, la Caracal, se va desfăşura ediţia a XXII-a a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Radu Şerban” – concurs de interpretare. Festivalul – concurs de interpretare se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 26 ani şi are ca scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente în domeniul muzical.

Creația compozitorului Radu Șerban l-a făcut contemporan cu eternitatea. Fiecare ediție a festivalului reprezintă un eveniment muzical de excepţie în viaţa oraşului în care s-a născut marele compozitor, în semn de omagiu şi de preţuire pentru valoarea muzicii uşoare româneşti al cărei exponent de seamă a fost şi va rămâne Radu Șerban.

Festivalul – concurs de interpretare este deschis participării tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 26 ani, şi are ca scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente în domeniul muzical, stimularea unui spirit competitiv, promovarea actului interpretativ de calitate şi, nu în ultimul rând, întâlnirea tinerilor interpreţi cu personalităţi ale vieţii muzicale din ţara noastră”, au anunțat organizatorii.

Radu Serban (n. 1 decembrie 1927, Caracal – d. 6 februarie 1984, București) a fost un compozitor român de muzică ușoară. Radu Șerban a urmat liceul Ioniță Asan din Caracal, oraș situat în acel timp în vechiul județ Romanați. Și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzicâ din București.

Compozițiile sale se remarcă prin armonie și orchestrație. Sentimentele compozitorului pot fi simțite și prin titlurile melodiilor compuse de acesta, Orașul meu natalStradaA fost prietenul meuIlustrate cu flori de câmp, respectiv Prieten drag, melodie special compusă pentru interpreta Pompilia Stoian.

Unul dintre compozitorii de frunte ai României postbelice, Radu Șerban a decedat în anul 1984, la vârsta de numai 57 de ani .

Astăzi, Casa de Cultură a municipiului Caracal îi poartă numele, iar începând cu anul 1990 festivalul muzical omonim aduce anual zeci de interpreți și compozitori pe scena celui de-al doilea oraș al județului Olt.