În luna iunie, călușarii își dau întâlnire în Olt

0
646

În luna iunie, cei mai buni călușari vor juca în localitățile Dobroteasa (4 iunie 2023); Tia Mare (5 iunie 2023), Radomireşti (7 iunie 2023), Poboru (9 iunie 2023), Vădastra (10 iunie 2023), Caracal (11 iunie 2023), Slatina (14-18 iunie 2023), readucând la viață dansul din străbuni învățat.

Consiliul Judeţean Olt, Primăria Caracal, Primăria Slatina (80.000 lei), Inspectoratul Şcolar Județean, prin Ministerul Educaţiei (25.000 lei) vor asigura finanțarea acestui evenimet, iar Centrul Județean de Cultură şi Artă Olt va asigura trofeele plus logistica.

Călușul demult nu mai este un joc, este o stare de spirit, un mod de a fi, este o sărbătoare, este o emblemă a poporului nostru consmițită de intrarea acestuia din 2005 alături de dansul băieților și dansul călușarilor în Patrimoniul Material UNESCO. Județul nostru și-a câștigat pe harta folclorică a lumii locul de centrul călușului românesc. Bineînțeles, deloc ușor, sunt ani și ani de muncă a călușarilor, a instituțiilor. Sunt 50 și ceva de ani la Caracal, 20 și ceva la Slatina, 10-15 la Dobroteasa. Alături de călușari și de instituții am reușit să aducem la acest nivel călușul românesc. Acțiunile noastre sunt patru, fiecare cu specificul său: o să începem cu concursul cetelor de călușari de la Dobroteasa, care aduce călușul în piețe și târguri așa cum se juca pe vremuri, după care vor veni patru localități Tia Mare, Radomirești, Poboru și Vădastra unde copiii noștri vor juca călușul în curțile oamenilor, și în ultiam zi, pe 11 iunie, vom fi la Caracal. Firesc, călușul se dansează și la oraș și îl aducem la oraș. La Caracal se va desfășura Festivalul Călușul Românesc, iar după Rusalii, în perioada 14-18 iunie ne vom reîntâlni la Slatina cu gândul la generația de mâine, la Concursul Național Călușul Românesc, care se av desfășura cu aproape 2.000 de participanți.” a declarat profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.