Horia Colibășanu a cucerit Everestul

Horia Colibășanu a reușit, marți-16 mai 2017, o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional: a urcat pe vârful Everest (8.848 m), cel mai înalt de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

0
193

Alpinistul cu origini slătinene Horia Colibășanu a atins cel mai înalt punct de pe glob – vârful Everest (8.848 metri) în dimineața zilei de marți – 6:20, ora României. După o ascensiune de 12 ore, Horia a atins Everestul și spune că a fost o urcare foarte, foarte grea și a fost foarte rece. Horia Colibășanu a plecat în 7 aprilie, din Timișoara, să cucerească Everestul, vârful de 8.848 metri din Himalaya. Horia a urcat spre acoperișul lumii fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen suplimentar – alpinism pur. ”A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibășanu și a reprezentat o provocare pentru sportivul timișorean care își dorește să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aceasta a fost cea de-a 19-a expediție internațională a lui Colibășanu. Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Succesul lui Horia Colibășanu pe K2 (8.611 m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, era considerată până acum cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc.